A berlini tévétorony már megépítése során több volt, mint adóállomás – sokan egyfajta politikai szimbólumként tekintettek rá. A munkálatok hosszú vitát követően 1965-ben kezdődtek, az Alexanderplatzon. Ötvenhárom hónapra volt szükségük a keletnémeteknek, hogy elkészüljön a monumentális, antennával együtt 368 méter magas mű.

A tévétoronyról rengeteg anekdotát mesélnek a helyiek. Az egyik legismertebb szerint ha a nap megvilágítja az építmény tetején lévő rozsdamentes acélgömböt, egy kereszt rajzolódik ki rajta. Ezt a jelenséget nevezték el a helyiek a pápák bosszújának, utalva az ország ateista és egyházellenes berendezkedésére.

A pápák bosszúja?

Egyesek azt is tudni vélik, bár erre semmi bizonyítékuk nincs, hogy az építészt az átadást követően a Stasi elfogta. Sőt állítólag sokáig faggatta arról, hogy szándékosan követte-e el a „szentségtörést”. Egy további legenda szerint a szocialista vezetés végül azzal zárta le a vitát, hogy az nem egy kereszt, hanem egy plusz a szocializmusnak.

Nem hurcolták meg az építészt

Christoph Drösser legendavadász szerint a különleges fényvisszaverődés valóban csípte a szocialista vezetés szemét, de szándékosságról és az építészek meghurcolásáról szó nincs. Megemlíti azonban, hogy az épület ünnepélyes avatására az építészeket nem hívták meg, és egyikük – Fritz Dieter – ezt a fénykeresztre vezette vissza. 

Alaptalan Drösser szerint az a híresztelés is, miszerint a pártvezetés a jelenség miatt komolyan gondolkodott az épület elbontásán.

A tévétorony 2006-ban átmenetileg szüneteltette “egyházi adását”. A focivébére idejére ugyanis a torna egyik főszponzora, az épület tulajdonosa, a Deutsche Telekom magentapöttyös labdába öltöztette a gömböt.

Fotó: fortepan.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!