berlinitorony2A berlini tévétorony már megépítése során sokkal több volt, mint egy adóállomás – sokan egyfajta politikai szimbólumként tekintettek rá. A munkálatok hosszú vitát követően 1965-ben kezdődtek, az Alexanderplatzon. Ötvenhárom hónapra volt szükségük a keletnémeteknek, hogy elkészüljön a monumentális, antennával együtt 368 méter magas mű, mely a mai napig áll – és évente megközelítőleg egymillió látogatónak mutatja be Berlint.

A tévétoronyról rengeteg anekdotát mesélnek a helyiek. Az egyik legismertebb szerint ha a nap megvilágítja az építmény tetején lévő rozsdamentes acélgömböt, egy kereszt rajzolódik ki rajta. Ezt a jelenséget nevezték el a helyiek a pápák bosszújának, utalva az ország ateista és egyházellenes berendezkedésére.

Egyesek azt is tudni vélik, bár erre semmi bizonyítékuk nincs, hogy az építészt az átadást követően a Stasi elfogta, és sokáig faggatta arról, vajon szándékosan követte el a „szentségtörést”. Egy további legenda szerint a szocialista vezetés végül azzal zárta le a vitát, hogy az nem egy kereszt, hanem egy plusz a szocializmusnak.

Christoph Drösser legendavadász szerint a különleges fényvisszaverődés valóban csípte a szocialista vezetés szemét, de szándékosságról és az építészek meghurcolásáról szó nincs. Megemlíti azonban, hogy az épület ünnepélyes avatására az elkészítésben részt vevő építészeket nem hívták meg, és egyikük – Fritz Dieter – ezt a fénykeresztre vezette vissza. Alaptalan Drösser szerint az a híresztelés is, miszerint a pártvezetés a jelenség miatt komolyan gondolkodott az épület elbontásán.

A tévétorony 2006-ban átmenetileg szüneteltette “egyházi adását”: a focivébére idejére a torna egyik főszponzora, az épület tulajdonosa, a Deutsche Telekom magentapöttyös labdába öltöztette a gömböt.

A torony honlapja
Adatok és történet a Wikipediáról
Műholdfelvétel a toronyról

Fotó: fortepan.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!