lucyAz alábbi fotó egy angol nyelvű szöveg kíséretében kering az interneten, “Csak Amerikában” cím alatt. A szöveg szerint a 32 éves arizonai Jeff Green olyannyira szerette feleségét, Lucyt, hogy amikor a nő 29 éves korában szívproblémái miatt elhunyt, a temetés után hazavitte a holttestet, amit azóta is egy speciális üvegasztalban tárol az egyik szobában. Az asztal emellett kávézóasztalként is funkcionál. Mindez Jeffnek egy speciális hatósági engedélyre volt szüksége, na és 6000 dollárra, ennyibe került ugyanis Lucy testének balzsamozása. A speciális hatósági engedélyt azért is adták meg Jeffnek, mert jelezte: megszakad a szíve, amiért a felesége elhagyta. “Lucynak nagyszerű humora volt, és biztos vagyok benne, hogy értékeli azt, hogy most kávéasztalként használom” – nyilatkozta állítólag a fotón Lucy “koporsóján” éppen egyik barátjával söröző férj.

A Snopes szerint a történet 1991-ben tűnt fel egy brit lapban, ahol hülyébbnél-hülyébb történetet gyűjtöttek csokorba. Abban a verzióban 6000 dollár helyett 1500 fontot írtak, az arizonai helyszín azonban egyezett.

A történet több helyen sántít, ezért a Snopes szerint egyértelmű, hogy kamu. Először is: az Egyesült Államokban, így Arizonában sem engedi meg a törvény, hogy a holttestet valaki hazavigye a lakásába, úgyhogy – a szöveggel ellentétben – Jeff semmiféle speciális engedélyt nem kaphatott egyik hatóságtól sem.

Másodszor: egy holttestet átlagosan 3 nap, legfeljebb egy hétig lehet úgy tárolni, hogy az ne induljon oszlásnak. A balzsamozott test kicsit tovább bírja, de az eredmény nagyjából ugyanaz. Orvosi körülmények között egy holttestet akár három évig is meg lehet őrizni úgy, hogy az ne induljon oszlásnak, de ez egy nagyon különleges, akár 3 napig tartó balzsamozási technikát igényel, ráadásul ebben az esetben sem lesz a hulla életszerű.

Egyetlen módszerrel lehetséges hosszú időn keresztül egyben tartani a testet, ahogy ezt Leninnel csinálják. Ez azonban hihetetlenül költséges, ráadásul a testet ebben az esetben is rendszeresen karban kellene tartani. Kétszer egy héten kezelni különféle balzsamanyagokkal, és minden 18. hónapban az egész testet tetőtől talpig újra kell balzsamozni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!