Az Air Force One hivatalosan minden olyan gép hívójele, amelyen éppen az Egyesült Államok soros elnöke utazik. Mivel az USA külön erre a célra különlegesen átalakított repülőgépet tart állományban (rögtön kettőt is). A kifejezés a köztudatban gyakorlatilag e két gép nevéül szolgál, és az elnöki hatalom és pompa egyik szimbóluma lett. Megtagelni e szimbólumot valami olyasmi, mint Brian „Rómaiak menjetek haza” felirata a palota falán, esetleg egy Nagymagyarország matricát nyomni Gheorghe Funar kocsijára.

Hetek óta köröz a weben a videó, ahol is egy csuklyás fazonokból álló társaság szögesdrótokon mászik át, kutyás-fegyveres őröket, terepjárókat, járőrkocsikat cselez ki, és a végén eljut a Boeing 747-eshez, felfújja rá a Still Free feliratot, majd elmenekül. A klip annyira hitelesre sikeredett, hogy amikor az AP hírügynökség megkereste Air Force One-t üzemeltető parancsnokság szóvivőjét, az csak annyit tudott mondani, hogy nyomozásba kezdtek, és egyelőre „nagyon is valóságosnak” tűnik számukra.

Marc Ecko Tags Air Force One

If you don’t already know, Marc Ecko is a beast. To show his love to the art of graffiti and mto make one of the boldest statements of all time, he tagged Ai…

Végül Mark Ecko, a StillFree.com-ot is futtató divatcég-tulajdonos előállt a megoldással: azért tűnik annyira valósnak a videó, mert majdhogynem az is. A pár perces anyag kedvéért ugyanis – titoktartási nyilatkozatokat aláíratva minden résztvevővel – kibérelt egy 747-est Kaliforniában, lefestette az egyik oldalát pontosan olyanra, mint az Air Force One-oké, majd egy éjjel kivontatta a hangárból, és felfújta rá a szólásszabadságot hirdető szlogent.

Nem mellesleg pont ezidőtájt jelent meg Playstationre és XBOX-ra Ecko graffitis játéka, a Getting up.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!