A The Sunday Times című brit lap idéz egy WHO-jelentést, amely szerint a szőkék valószínűleg 200 éven belül eltűnnek, mert még mindig igen kevesen hordozzák magukban a természetes szőkeséget meghatározó gént. Az ENSZ egészségügyi szervezetének tanulmánya azzal számol, hogy az utolsó természetes szőke egyén jó eséllyel 2202-ben fog megszületni Finnországban” – olvashattuk, láthattuk, hallhattuk néhány hete az egész magyar médiában.

A Snopes szerint a WHO valójában soha nem publikált ilyen tanulmányt, a szervezet szóvivője szerint valószínűleg hoaxról lehet szó – méghozzá nem is frissről.

A szőkék kipusztulásával kapcsolatos tévhit már 2002-ben is átszaladt a világon, az újságírók egyszer német tudósokra, másszor a WHO-ra hivatkoztak. Akkor többek között a BBC is befutott a csőbe, oldalukon mai napig olvasható a hír. (Mint azt a Washington Post akkor kinyomozta, a sztori egy két évvel azelőtti német női magazinból származott.)

Érdekesség, hogy hasonló kutatásokról már jóval korábban is lelkesen tudósítottak különböző lapok. 1961-es amerikai cikkek 50 és 140 év közötti időt jósoltak a szőkéknek, 1906-os anyagok ennél engedékenyebbek voltak – ezekben 600 évet adtak a blondiknak.

Akit érdekel, hasonló témájú cikkekből talál idézeteket a Snopes-on, 1890-ből illetve 1865-ből is. A szőkepártiaknak pedig nem kell félni, a hoax kapcsán az utóbbi években megkérdezett tudósok szerint ugyan a szőkék aránya valamelyest csökken majd, de nem fognak végképp eltűnni.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!