Amerikában vendégeskedő nagynéném egyszer megállt egy szupermarketnél, hogy virágot vegyen. Az egyik parkoló autóban észrevett egy nőt, aki csukott szemmel, feje mögött összekulcsolt kezekkel ült, mintha aludna. Amikor néném a boltból visszafele a kocsijához igyekezett megint észrevette a kocsiban ülő asszonyt, ugyanúgy ült, kivéve, hogy a szemei már nyitva voltak. A tekintete fátyolosnak tűnt, ezért a néne bekopogott az ablakon és bekiabált: „Jól van?” A nő azt válaszolta: „Cseppet sem! Fejbe lőttek és most a kezemmel tartom az agyamat, nehogy kifolyjon.” Nagynéném visszarohant a boltba, és kihívatta a mentőket. Fel kellett törniük a kocsit, mert az ajtó be volt zárva, az asszony meg nem akart megmozdulni. Bent észrevették, hogy az állítólagos sérült fején és kezén nyers kenyértészta van. A helyszíni vizsgálat kiderítette, hogy egy frissen vett Pillsbury márkájú dobozos kenyértészta a nagy melegtől hangos durranással felrobbant a kocsi hátuljában, és a doboz pont fejbe találta a nőt. Az a fejéhez kapott és amikor megérezte a meleg tésztát, azt hitte, hogy hátulról fejbe lőtték és folyik ki az agya. A rémülettől elájult, majd mikor magához tért, megpróbálta az „agyat” a kezével benntartani.

(Forrás: Ökörszem)

Az „agyatlan asszonyról” szóló városi legenda J. H. Brunvand legendakutató szerint 1994 telén bukkant fel az Egyesült Államokban, de csak 1995 kora nyarán – a rekordokat döntő kánikula idejében – vált igazán népszerűvé. Később vicc formájában is keringett a neten, néhány hónapig. Ebben az időben számos amerikai publicista írt az „agyatlan asszonyról”, Brett Butler komikus pedig már megtörtént családi történetként adta tovább.

E városi legenda kialakulásának és terjedésének feltételezhető okán, azaz a városi erőszaktól való félelmen túl két, tradicionális folklór motívum is fellelhető: az egyik a félreértett szituációkból fakadó helytelen akció, a másik pedig a nagyon meleg időjárással összefüggésben terjesztett szóbeszédek. Utóbbira egy példa a városi legendák közül: a forró időben felrobbant popcorn láttán egy közelben álló öszvér azt hiszi, havazik, s megfagy.

De az európai állatmesékben is találunk az „agyatlan asszonyra” rímelő mesét: a róka tésztát tesz a fejére, azt a látszatot keltve a farkasok előtt, hogy kifolyt az agya. Ugyancsak angolszász legendaként ismert a vajlopó esete is: a férfi a vajat a kalapja alá rejtette, azonban a meleg hatására az elolvadt, és kifolyva a kalapból, lebuktatta a tolvajt.

Forrás: J. H. Brunvand: Encyclopedia Of Urban Legends 46-48. o.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!