Az alábbi sztori – amit Véronique Campion-Vincent és Jean-Bruni Renard könyvéből idézünk – 1999-ben terjedt el Franciaországban.

David Hirschmann kereskedelmi szakos egyetemistaként 1999. május 12-én elektronikus körlevelet küldött egyetemista társainak, amelyben arra panaszkodott, hogy a Bain & Cie tanácsadó cég nem tudott neki olyan interjúidőpontot javasolni, amelyet össze tudott volna hangolni munkaidejével. David szerint ez azért van, mert a Bain & Cie messziről tojik a végzősökre, akiktől viszont elvárja, hogy úgy táncoljanak, ahogy a cég fütyül. A levélre egy Fatima nevű elsőéves hallgató válaszolt, aki leírta, hogy a szerénység egy nélkülözhetetlen tulajdonság a karrier szempontjából, és az iskolának jobban kellene figyelni, hogy a Dadid-féle diákok ne rontsák az egyetem hírnevét. David május 18-án válaszolt a lány levelére, a következőképpen: „Ne aggódj, ezek a cégek úgyis az olyan embereket keresik, mint amilyen te vagy, aki mindenre képes a karrieréért. (…) Majd évekkel később, amikor a szád tele lesz spermával és virágozni fog az ánuszod, te is mondhatod majd a telefonba: „Nos, sajnáljuk.” Fatima berágott David levelén és körbeküldte azt. Egy hónapon belül több tízezer internetező postaládájában landolt a David és Fatima közti levelezés. A Bain & Cie is bepanaszolta Davidet az iskolánál, ahol jelezték: a fiút nem találják, valószínűleg elhagyta az országot. Az ügyről egy internetes vitaoldalt is indítottak, amelyre napi 25 ezer netező látogatott el. A Libération május 28-ai számában írt az esetről, a témát aztán több más napilap és magazin is felkapta. Június 14-én David testvére e-mailben tudatta: David öngyilkos lett.

A Zdnet internetes szájt egyik munkatársa, Jérome Thorel utánajárásának köszönhetően kiderült: a történetből csupán David első levele és Fatima reakciója a valódi. A második – obszcén és durva – levelet már nem David küldte, hanem egy nevével visszaélő ismeretlen, aki az iskola belső levelezési hálózatán keresztül férkőzött hozzá David postafiókjához.

A levél állításával ellentétben a Bain & Cie-től nem küldtek panaszlevelet az iskolának. Az iskola közleménye, miszerint Davidot nem találják, szintén hamis – legalábbis az intézmény cáfolta annak kiadását. Az ügyben indított internetes oldal látogatottsági adatai is túlzóak, és ami a legfontosabb: David állítólagos öngyilkossága is valótlannak bizonyult.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!