Nézzük előbb a körlevelet:

Az MSN azt tervezi, hogy 2005. szeptember 14-én megszünteti az MSN Messenger ingyenes szolgáltatását. Ha szeretnéd, hogy a Messengerhez továbbra is ingyenesen férj hozzá, küldd el minden ismerősödnek ezt a levelet. Ez az e-mail ugyanis egy petíció. Minden egyes ember, aki továbbküldi, írja is alá. Ha az aláírások száma eléri az ötszázezret, akkor az MSN Messenger továbbra is ingyenes marad. Ellenkező esetben minden hónapban 25 dollárt kell fizetned azért, hogy igénybe vedd a szolgáltatást. Köszönjük a megértésed!

A cégek cáfolnak

Ilyen és ehhez hasonló levelek – amelyben egy népszerű ingyenes internetes szolgáltatás vélelmezett megszűnése okán aláírásgyűjtésre buzdítják az embereket – már 1998 óta terjednek e-mailen. Kezdetben az AOL ingyenes üzenőszolgáltatásának fizetőssé tételét jósolták, majd jött az MSN és a Yahoo.

Természetesen a híreszteléseket már minden érintett cég cáfolta, a Yahoo például azt ajánlja felhasználóinak, hogy az ilyen leveleket töröljék. Ráadásul a fenti változatban olvasható, szeptember 14-ei határidő tegnap lejárt – kiváncsian várjuk, mi lesz a következő időpont.

A hoax kapcsán a Snopes megemlíti: az AOL sikerének egyik kulcseleme éppen a valós idejű üzenetküldés volt. Ha ezt fizetőssé tennék, rengeteg felhasználó hagyná faképnél az amerikai szolgáltatót.

Mire jók az online petíciók?

A körlevél egy másik érdekes problémát is felvet: az online petíció kérdését. Tévhit, hogy e-mailen terjesztett petíciók aláírásával és a világhálón való köröztetésével bármilyen kérdést el lehet rendezni.

Az ilyen petíciók haszontalansága melletti legütősebb érv: a keringő, lelkesen aláírt levélláncolat irányíthatatlan, nincs címzettje, nincs garancia arra, hogy eljut egy olyan emberhez, akinek befolyása lehetne az adott ügyre. És ha el is jut, az ilyen jellegű aláírásoknak egyáltalán nincs súlyuk a döntéshozók szemében – már az is szerencsének számít, ha egy-egy kérdést sikerül a sajtóval felkaroltatni.

Források:

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!