„Jól van fiam, unom a hisztit, ha nem akarsz, ne moss fogat, de legalább egyél meg egy almát, mielőtt lefeküdnél, az majd megtisztítja a fogaidat.” Az alma kedves és barátságos, az egészség egyik szimbóluma, fogkrémreklámtól fogorvosi rendelőig mindenhol ott találjuk. Baj csak, hogy ettől még nem válik az orális higiénia lapis philosophorumává. Sőt.

Tény, hogy tele van A és C vitaminnal, kalciummal, rágása jót tesz az ínynek (ezért is a nagy ováció körötte a fogorvosok részéről), rostos és sokkal egészségesebb desszert, mint két szelet dobostorta. Mégis, azt javasolnánk, a fogmosás helyetti rendszeres fogyasztástól tekintsünk el.

Először is tele van növényi savakkal, másrészről nem kevés cukrot tartalmaz. Az előbbi azonnal nekimegy a fogaknak, utóbbi – némi bakteriális segédlettel szintén savvá alakulva – kicsivel később csatlakozik. Ráadásul éjszaka jóval ritkábban nyelünk, nem iszunk, így a savaknak idejük is jócskán marad.

Ha hozzávesszük, hogy az alma legfeljebb a fogainkra lerakódott lepedékek egy részét távolítja el, a marhapörkölt maradék rostjaival bajosan bánik el, nyugodt szívvel javasolhatjuk az alma mint pótszer elfelejtését.

Kraftvoll zubeissen
Károsítja a fogakat az alma

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!