A legenda szerint a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után a CNN egy archív felvételt közölt ünneplő palesztinokról, annak érdekében, hogy lejárassa a palesztin népet a világ előtt. A felvételen ugrándozó alakok valójában Irak 1991-es kuvaiti bevonulását ünnepelték.

A 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadást követően rengeteg legenda született a támadás okairól, kivitelezőiről, végrehajtásáról, következményeiről. Régebben egy-egy legenda elterjedéséhez hetekre, hónapokra, netán évekre volt szükség, az internet korában elegendő néhány óra is. A fenti szóbeszéd, amelyet egy brazil egyetemista indított el, bámulatosan gyorsan hódította meg 2001-ben a világot.

Márcio Carvalho, az Universidad Estatal de Campinas-Brasil egy hallgatója szeptember 12-én postázta egy levelezőlistára fenti állításait. A fiú egy tanárnőjére hivatkozott, akinek állítólag megvolt az eredeti videofelvétel is. Amikor azonban ezt Carvalho el akarta tőle kérni, a tanárnő nem tudta felmutatni a szalagot. Ezt követően szeptember 14-én Carvalho kiküldött egy újabb levelet korábbi címzettjeinek, amelyben visszavonta állításait. A levél azonban időközben szárnyra kelt, és a legenda terjedését már nem lehetett megállítani.

Nem sokkal később több forrás is megerősítette: a felvételt valóban 2001. szeptember 11-én készítette a Reuters operatőre Kelet-Jeruzsálemben. A szalagon egyébként több, az 1991-es keletkezést kizáró, koridegen részlet is szerepelt. Megszólal például a felvételen egy palesztin férfi, Oszama bin Ladent emlegetve; márpedig a terroristavezér neve 1991-ben nemigen merülhetett fel Kuvait lerohanása kapcsán. Ezen kívül a videón tisztán kivehető egy olyan szállítójármű is, amely 1995-ben, azaz négy évvel a sugalmazott felvételi időpont után készült.

Más kérdés, hogy a Kelet-Jeruzsálemben készült, alig több mint egytucat ünneplő embert megjelenítő felvétel mennyire jellemezte az egész palesztin nép érzéseit a New York-i és washingtoni terrortámadásokról, és mennyire volt célszerű és etikus azt a televízióknak levetíteni.

Felhasznált források:

Fotó: Julie Laiymani / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!