A Die Zeit legendavadásza az esőt két összetevőre – a felülről illetve elölről ránk eső cseppekre – bontva megállapítja: míg előbbi az út időtartamától, utóbbi a megtett távolságtól függ. Mivel mind futva, mind gyalogolva ugyanoda – egy fedett helyre – igyekszünk. E két tényező közül az egyik (a távolság) fix, és csak az időtartam befolyásolható – érdemes tehát a futást választani.

A megállapítást a National Climatic Data Center munkatársai a Weather című meteorológiai újságban megjelent cikkükben a gyakorlatban is igazolták. Peterson és Wallis ugyanolyan ruhába és kalapba öltözve 100 métert tettek meg egy felhőszakadásban; előbbi gyalogolt, utóbbi futott. A célba érkezést követően ruhájukat levették, és megmérték – a gyalogló Peterson öltözéke másfélszer több vizet tartalmazott, mint futó Wallisé. A kutatók kísérletük sajtó általi világgá kürtölését követően nem győztek magyarázkodni, hogy ők ezt csak viccnek szánták, és ennél jóval komolyabb témákkal is foglalkoznak.

Persze azért, hogy ne legyen minden olyan egyszerű. A MythBusters alkotóinak egy egészen speciális, már-már laboratóriumi környezetben sikerült bebizonyítaniuk, hogy gyalogolva kevésbé ázik el az ember.

MythBusters: Running in the Rain

In the March 2012 issue of Chicago magazine, we look at a new exhibit at the Museum of Science and Industry about the popular series MythBusters. The display…

Aki ennél komolyabb magyarázatot szeretne, és meg akarja tudni, milyen összetevőktől függ elázásunk mértéke, látogasson el ide. Ugyanezen az oldalon kipróbálhat egy JavaScript-kalkulátort, amellyel minden környezetben kiszámíthatja a testét érő víz mennyiségét. És hogy még egyet csavarjunk a történeten, még ezen oldal szerzőit is érhetik meglepetések.

Az UL ajánlása: ha nagyon kell mondani valamit, akkor egyenes hátú futás, valahogy úgy, ahogy Michael Johnson tette valamikor. De leginkább esernyő.

Források:

Is it Worth Running in the Rain?
PART 2: Is it Worth Running in the Rain?
Final words (maybe) on “Is it Worth Running in the Rain?”

Which will keep you drier, running through the rain or walking?
Time is right for rain query: Walk or run?
Do you get less wet if you run in the rain?

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!