“A közelmúltban elkövetett két típusú telefonos csalássorozatról értesítettek bennünket, ezért kérem, hogy amennyiben bárki hasonlóval találkozik, az alábbiak szerint járjon el.

Az első eset a hagyományos, vezetékes telefonokat érinti, amelynél egy automata géphang értesíti a hívást fogadó személyt, hogy egy egzotikus nyaralást nyert, amelynek minden költségét fizetik. Ezután megkérik, hogy nyomja meg a 9-es gombot a további részletekért. Ekkor egy emeltdíjas számra kapcsolnak, amelynek a percdíja 20 angol font. Ezt követően azonban már hiába szakítjuk meg a hívást azonnal, minimum 5 percet, azaz 100 fontot kiszámláznak. A hívás végén megkérnek, hogy billentyűzd be a postai irányítószámodat és a házszámodat és további két perc múlva tájékoztatnak, hogy mégsem te vagy a szerencsés nyertes. Ez alatt az idő alatt a hívás díja elérheti a 260 fontot.

Mivel a hívások eredete külföldi, a hatóságok és a telefontársaság nem sokat tehet ellene. Az egyetlen, amit tenni lehet az az, hogy AZONNAL MEG KELL SZAKÍTANI A HÍVÁST, AMINT ELŐRE FELVETT ÜZENET ARRÓL TÁJÉKOZTAT, HOGY NYERTÉL VALAMIT! Egyéb variációk is előfordulhatnak, ezért minden hasonló esetben így járjunk el!

A második eset a mobiltelefonokkal kapcsolatos. Nem fogadott hívásként a 0709 020 3840-es szám jelenik meg. Az utolsó négy szám változhat, de az első négy ugyanez marad. A szám visszahívása 50 font/percbe kerül.

Üdvözlettel:
(név, titulus, elérhetőségek törölve)”

A két trükk közül az első műszakilag kivitelezhetetlen, mivel lehetetlen a hívott számára forgalmat generálni, a második megoldható, azonban a körlevélben szereplő szám nem hívható Magyarországról – nyomozta ki az Origo. A portálnál megtudták: mobilos ügyfelek valóban láthatnak nem fogadott hívásként akár külföldi számokat is, azonban az, hogy egy ismeretlen, több mint tízjegyű számot valaki visszahív, csak a saját döntésén múlik. Az Origo szerint a levél eredetileg Angliában terjedt, majd több mint egy hete egyik hazai szállodánk biztonsági főnöke fordította le magyarra, majd küldte tovább.

A biztonsági főnök esete újabb intő példa arra, hogy a névvel, címmel, esetleg automatikus aláírással továbbított kamu figyelmeztető levelek rengeteg gondot okozhatnak a küldőnek. Korábban az urbanlegends-en írtunk már arról, hogy egy férfi fényképét és elérhetőségeit levelezője automatikusan egy forwardolt levél végére tette, azt a hatást keltve, mintha ő gyűjtene pénzt leukémiás gyermeke műtétjére. A kamu kérvény végigment az országon, a férfit pedig hosszú ideig zaklatták ez ügyben.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!