Egy weboldal 600 millió embert hív egy együttes ugrándozásra 2006. július 20-ára. Ezzel szerintük ki lehetne mozdítani a Földet pályájáról, megállna a globális felmelegedés és hosszabbak lennének a napok.

A hvg.hu cikke szerint a hoax weblap alapja az a régi városi legenda, amely szerint ha minden kínai egyszerre ugrana le székéről, kimozdítanák a Földet forgási pályájáról, és Kalifornia partvidékét hatalmas cunami pusztítaná el.

A The Straight Dope nevű oldal szerint amennyiben sikerülne egymilliárd embernek – Kína 1980-as lakosságának – egyszerre földet érnie a székéről, az is csak 500 tonna TNT robbanásával lenne egyenértékű. Ami pedig semmiképpen nem lenne elegendő a várt hatás eléréséhez.

Zágoni Miklós klímakutató a Klubrádió reggeli műsorában egy képlet segítségével bizonygatta a WJD megvalósíthatatlanságát. 600 millió ember tömege körülbelül 50 millió tonna, azaz 5*107 tonna, a légkör teljes tömege pedig 5*1015 tonna, vagyis százmilliós nagyságrendű különbség van csak a légkör tömegéhez képest. Ez alapján 600 millió ember ugrándozása a Föld forgástengelyére semmilyen hatást nem gyakorolna.

De még ennél sokkal többen se lennének képesek kárt okozni ugrándozásukkal. Példabejegyzésében a Mi lenne, ha? című könyv szerzője Rhode Island területére gyűjtötte össze a Föld összes emberét, és pontban délben egyszerre ugrasztotta fel őket – de még ez sem mozdította ki a tömegét tekintve az embereknél körülbelül tízbilliószor akkora Földet. Annál nagyobb gondot – mondjuk ki, világkatasztrófát – okozna azonban a tesztben résztvevők elvonulása Rhode Islandról.

A Museum of Hoaxes szerint a World Jump Day oldalt egy német művész, Torsten Lauschmann regisztrálta, és a WJD szájtja kint van az általa alapított Vene Hammerschlag nevű német művészcsoport honlapján is. Mindezekből kiindulva az oldal szerkesztője egy art hoaxra gyanakszik.

If all Chinese jumped at once, would cataclysm result?
Ask Mad Physics: Keep Dreaming Atlas, The Bad Physics Behind World Jump Day

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!