Nem, a fenti képen nem a RAND Corporation tudósai által ötven évvel ezelőtt megálmodott személyi számítógépet láthatjuk, hanem egy fotóretusálási versenyre átdolgozott képet, amely egy atom-tengeralattjáró vezerlőszobáját ábrázoló fotóból született.

A pályázó az eredetileg színes képet fekete-fehérré változtatta, a jobb felső sarokban látható tévét egy régebbi modellre, a kép közepén látható irányítópultot pedig egy korabeli printerre cserélte.

A versenyre készült többi kép megtekinthető itt.

Az eredeti kép így nézett ki:

szamitogep2

A képbe beledolgozott printer: The DEC LA36 DECwriter II Terminal

A fotó az internetes terjesztők szerint a Popular Mechanics nevű újságban jelent meg, de ezt a lap Don’t Blame Us című cikkében határozottan cáfolta. E cikkből kiderül: nem akárkik dőltek be az ugratásnak – az áldozatok között van a Sun Microsystems vezetője is, aki egy szónoklata során bemutatta a képet hallgatóinak.

A hoax elindítói valószínűleg nem véletlenül jelölték meg a Popular Mechanics (PM) című lapot forrásként. Annak az ötletnek, hogy az álprognózist ráhúzzák a patinás lapra, az alábbi 1949-es, szintén hatalmas internetkarriert befutott PM-prognózis szolgálhatott alapul:

“A jövő számítógépei talán már másfél tonnánál is könnyebbek lesznek.” (Popular Mechanics, 1949)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!