A Citibank közleménye szerint az elmúlt időszakban Magyarországon is megszaporodtak a banki termékekkel történt visszaélések és ezzel kapcsolatos bejelentések. Az egyik visszaélési mód során az elkövető megkísérli megszerezni a számla vagy bankkártya birtokosának személyes adatait és biztonsági kódjait.

A csalók egy elektronikus levelet küldenek az ügyfeleknek, ez egy hivatkozást tartalmaz. E hivatkozásra kattintva az ügyfelek egy külsejében a Citibankéhoz hasonlító internetes oldalra jutnak, ahol elkérik jelszavukat és egyéb személyes adataikat.

A Citibank azt javasolja a fenti levelet megkapó ügyfeleinek, hogy ne válaszoljanak, ne küldjék tovább, sőt ne is nyissák meg a csatolt linkeket. Minden esetben érdemes beazonosítani az internetes oldal címét. Bizalmas információk interneten keresztüli megadása előtt érdemes meggyőződni arról, hogy az oldal jobb alsó sarkában szerepel-e a lakat szimbólum, ami azt jelzi, hogy az oldal biztonságos. A lakat szimbólumra való kattintásra megnyíló ablak jelzi a weblap tulajdonosát. Ha a következő információ szerepel az ablakban “Tulajdonos: ***.citibank.hu” (angol böngészőben “Issued to: ***.citibank.hu”), akkor az oldal biztonságos.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!