“Egy különösen ritka egészségügyi probléma, az agyi áramkörök egyensúlyi helyzetének hirtelen összeomlása okozta egy orosz sakknagymester bizarr halálát, akinek egy bajnoki játszma közben a szó szoros értelmében szétrobbant a feje. A szerencsétlenül járt Nyikolaj Titov ellenfele, Vlagyimir Dobrinyin a következőképp írta le a szörnyű esetet: „Titov mélyen koncentrált, szemei a táblára fókuszáltak. Hirtelen halántékához kapta kezét és felsikoltott a fájdalomtól. Ezután egyszerűen kidurrant a koponyája, mint egy petárda.”

Az úgynevezett Hiper-Agyi Elektrolízis (Hyper-Cerebral Electrolisis) nevű jelenség különösen ritkának számít. Titovon kívül öt ember halt meg ilyen módon a nyolcvanas évek óta. Egyikőjük, Barbara Nicole, ismert európai médium éppen három évvel az orosz sakkozó előtt. Anatolij Martinenko, híres neurológus szerint a HCE egy olyan állapot, amikor a test összes elektromos árama az agy egy pontján koncentrálódik, és ezzel energiatúltöltés áll be. A túlfokozott mentális aktivitás kisülést eredményez, amely lökéshullámszerűen felduzzasztja az agyat, ekkor következik be a robbanás. Martinenko szerint az áldozatok rendkívül intelligens emberek, akik koncentráló képessége szinte ember feletti.”

A történet a Weekly World News nevű bulvárlap cikke alapján indult világkörüli útra 1994-ben, megjelölve azokat a tüneteket is, amelyek közül akár csak három megléte is azt jelentheti, hogy HCE-ben szenvedünk.

Az egyébként valótlan sztori megtalálható a valódi elhalálozásokat abszurditásuk szerint értékelő Darwin-díj honlapján is, a hiteltelenségük miatt el nem fogadott nevezéseket illusztráló urban legends-kategóriában.

Forrás: Snopes

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!