Lássuk előbb a történetet:

“Egy amerikai fickó drága szivarokat gyűjtött. A legdrágább 10 szivarját annyira féltette, hogy bebiztosította őket. Mikor megkötötte a szerződést, akkor vette észre, hogy tűzkár ellen is szól a biztosítás. Erre szép kényelmesen elszívta mindet, összegyűjtötte a hamut, és bevitte a biztosítóhoz. Hosszas pereskedés után a bíróság megítélt egy komoly összeget az elégett szivarokért. Csakhogy a biztosító sem volt rest, és feljelentette a fickót tíz rendbeli gyújtogatásért, amit a bíróság annak rendje-módja szerint rá is sütött a szivarbarát amerikaira. Azóta is ül a szerencsétlen.”

A Snopes szerint a kitalált sztori 1996-ban kezdte meg internetes karrierjét. Bár szerzője városi legendaként adta elő, a megjelenést követően igaz történetként küldték tovább.

A legendavadász oldal megemlíti, hogy a legenda már a 60-as években ismert volt az Egyesült Államokban. Sőt egy viccről is beszámol, amelyben valaki remek könyvelőjéről dicsekszik el, aki tűzkárra hivatkozva nyolcvan doboz cigarettát írt le az adójából.

A Snopes szerint a biztosított előre megfontolt cselekedete esetén nem fizetnek a biztosítók, és saját tulajdonunk senki mást nem fenyegető felgyújtása sem szándékos gyújtogatás.

Továbblépve a jogi lehetetlenségek sorában, a Snopes megjegyzi: ha már egyszer a bíróság kártérítés kifizetésére kötelezte a biztosítót, nem állapíthatott meg később gyújtogatást.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!