Az egész 2011-ben kezdődött, amikor egy Seattle-meccs után a sajtó arról számolt be, hogy Marshawn Lynch 67 yardos, touchdownt érő futása után az őrjöngő drukkerek kisebb földrengést okoztak. A rengésről látványos szeizmográfos képek jelentek meg, és onnantól kezdve kötelező tudósításelem lett figyelni, jeleznek-e a műszerek az azóta más mérések alapján a világ leghangosabb szurkolótáborának kikiáltott Seahawks meccsein.

Marshawn Lynch BEAST QUAKE Touchdown Run vs Saints with Fan Reaction

The BEST IN-STADIUM CAMERA VIEW. 100% pure, raw effort and showing the meaning of determination, Marshawn Lynch of the Seattle Seahawks runs through the New…

Tavaly decemberben aztán újra téma lett a touchdownos földrengés, miután – ahogy arról az Origo is beszámolt – a szurkolók ugrálása a Richter-skála 1-es és 2-es fokozata közé eső földmozgást váltott ki az amúgy élénk geológiai tevékenységet mutató területen. Ez még Magyarországon is kis rengésnek számít, és általában csak műszerekkel érzékelhető – írta a lap.

A jelenséget a Deadspin már 2011-ben megpróbálta helyre rakni, figyelmeztetve, hogy ha jeleznek is a műszerek, ez azért nem az a fajta rengés, ami miatt az amerikai földtani szolgálat dolgozói aggódva nyúlnának a telefon után. A sportblog szerint mindössze arról van szó, hogy a helyi földrengésfigyelő hálózat vezetője látott egy YouTube-felvételt, ami után kíváncsi lett, hogy a közeli – kevesebb mint száz méterre lévő – mérőállomás műszerei kijelezték-e a szurkolók örömködését. Kijelezték, sőt az intézet vezetője szerint a stadion melletti puha talajon állva valószínűleg érezni is lehetett a rengést, ami azonban nem terjedhetett túl messzire. A grafikonok híre azonban ennél jóval messzebb elért: miután megkapta néhány helyi újságíró, másnap már mindenki az intézetet hívta, és a mítosz megszületett.

A helyi szakemberek pedig partnerek ebben, és gyorsan ráéreztek a megfigyelés nyújtotta kutatási lehetőségekre és nem utolsósorban a benne rejlő marketingerőre. Vezetőjük a híres 2011-es touchdown után más hazai meccseket is megnézett, vizsgálatai eredményéről egy évvel az eset után blogbejegyzésben számolt be. Az intézet honlapján ma már külön szekciója van a Seahawks-rengéseknek (amivel többek között a munkájuk iránt korábban nem érdeklődő közönséget szeretnék elérni), a hétvégi play-off meccsen mobil mérőeszközökkel vizsgálódtak a szakemberek, a Twitteren pedig még válaszolnak is a kérdésekre.

Azt persze nem tőlük érdemes kérdezni, hogy a seattle-i rengések kuriózumnak számítanak-e, vagy más helyen is megfigyelhetünk hasonlókat, ahol több tízezer őrjöngő ember összegyűlik egy mérőállomás közelében, mindenesetre a szurkolók és a kutatók már készülnek a 49ers elleni NFC-döntőre – ahol újra nagyot akarnak dobbantani.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!