A Szkeptikus Társaság facebookos oldala vette észre, hogy a Friderikusz Podcast csatornájára felkerült az egykori Friderikusz Show azon 1992-es adása, amelyben Dallos Róbert és Takács Gábor bemutatták, miként verték át az ufólázban égő országot az általuk készített gabonakörrel Székesfehérvár határában.

A műsorban Friderikusz nem kíméli az önjelölt “ufókutatókat”: előbb jól kibeszélteti őket, türelmesen végighallgatja elméleteiket, majd csak azután hívja be a búzakörhackereket. Arcokat érdemes figyelni.

Mint az az MTI korabeli tudósításából kiderül: az első székesfehérvári gabonakörök felfedezése után további búzatáblákban jelentek meg titokzatos jelek, kisebb-nagyobb körök, háromszögek. Hogy a korabeli közvélemény mennyire komolyan vette ezeket a köröket, jól szemlélteti a hírügynökség 1992. július 16-ai híre – ebből idézek most pár mondatot.

“A Fejér megyei gabonaköröket egyébként tudományos alapossággal elemzi a ‘Hálózat az ufó-jelenség vizsgálatára’ elnevezésű fiatal mérnökökből, mérnökjelöltekből álló budapesti csoport. Már eddig is több érdekes megállapítást tettek. Egyes körök belsejében például a környezetben levőnél magasabb talajhőmérsékletet mértek, a körön belüli búzaszemeket pedig keményebbnek találták, mint a körön kívülieket. A székesfehérvári búzatábla vizsgálatánál a nagy gabonakörön kívül húzódva egy vékonyabb körgyűrűt is felfedeztek, amelynek mentén, a kört érintőlegesen, alakult ki három egyforma gabonakör. A jelenségre a magyarázatot az angliai gabonakörökről publikált tudományos dolgozatok tapasztalatait is figyelembe véve keresik a választ. A Fejér megyei mezőgazdasági szakemberek pedig arra kiváncsiak, ha learatják a kalászosokat, befejeződik-e az ufójárás, a titokzatos jelenségek ugyanis mindeddig csak az árpa- és a búzatáblákban fordultak elő, más növényi kultúráknak még csak a környékén sem fedezték fel az esetleges földöntúli lények nyomait.”

Ahogy arra a Szkeptikus Társaság posztja emlékeztet: a hackerek a történetet beadták a Természet Világa diákpályázatára is, ahol elnyerték a James Randi Educational Foundation által felajánlott Szkeptikus Különdíjat.

Egy ezzel kapcsolatos, hat évvel későbbi interjúban a gabonakörhackerek elmesélték, hogy az eset után az Aranybulla Rt. 600 ezer forintos kártérítésre perelte őket. Elmondásuk szerint – többek között a Friderikusz Sándor által számukra biztosított ügyvédnek köszönhetően – ebből végül csak 5 ezer forintos kártérítés lett, amit Friderikusz Sándor fizetett ki.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!