A PirulaKalauz cikke szerint a neten számos helyen olvashatunk arról, hogy a citromlé kiváló eszköz a gyomorégés csillapítására.

A blog szerzője, Csupor Dezső szakgyógyszerész és gyógynövénykutató ezzel kapcsolatban leírja: bár a gyomorsav savasságát okozó sósav erős sav, a citromlében nagy mennyiségben megtalálható citromsav pedig gyenge sav, e kettő kölcsönhatása eredményeként a gyomorsósav nem semlegesítődik. A két anyag együttes jelenléte miatt a citromsav nem tud savként viselkedni, de a gyomornedv pH-ja semmiképp nem válik semleges kémhatásúvá, legfeljebb hígul egy kicsit.

A blog szerint nincsenek vizsgálat adatok, amelyek alapján feltételezni lehetne, hogy a citrusfélék fogyasztása javítaná a rosszul záró záróizom működését. A kérdést, azaz hogy a citromsav jó-e savtúltengésben, klinikai vizsgálatban is elemezték. Húsz, gyomorégésben szenvedő beteg hat héten át naponta ivott langyos mézes citromlevet – gyakorlatilag kézzelfogható haszon nélkül.

A PirulaKalauz szerzője ezért cikke végén összefoglalóan megjegyzi: jelen tudásunk szerint a citromsav nem hasznos gyomorégésben. “Persze ettől még bárki ‘kísérletezhet’ önmagán, de lehetőleg másnak ne tanácsoljon olyat, ami legfeljebb az internetes folklór szerint hatásos” – írja Csupor Dezső.

Fotó: arianka ibarra / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!