A lap beszámolója szerint a német rendőrség egy olyan oltási akció helyszínére szállt ki, ahol aznap már több tucatnyian megkapták a hivatalosan be nem vizsgált oltást. Sőt becslések szerint korábban már körülbelül húszezer ember felvehette a készítményt. A rendőrség további intézkedésig megtiltotta az alternatív oltási kampány folytatását.

Stöcker ügyvédje, Wolfgang Kubicki a The Hill híre szerint tagadta, hogy védence ellen büntetőeljárás indult volna. Elmondása szerint ugyanis az orvos maga nem volt jelen a kérdéses oltási akción. Sajtóértesülések szerint Stöcker ennek ellenére is számíthat a számonkérésre, hiszen a nem engedélyezett oltási kampánynak az irányítása is bűncselekménynek minősül Németországban.

Oltásáról Stöcker azt állítja: nemcsak biztonságos, hanem 97 százalékos hatásosságú. Ezt azonban klinikai vizsgálatok nem igazolják, és a “feltaláló” is csak saját és kollégái tapasztalataira hivatkozik. A hivatalos engedélyeztetési eljárást Stöcker túl hosszúnak találta, ezért annak végigvitelét korábban elutasította.

A Qubit az esettel kapcsolatban idézi Karl Lauterbach infektológust, aki szerint beszédes, hogy miközben más vakcinagyártók hónapokat, éveket dolgoznak készítményeiken, állítása szerint Stöcker fél óra alatt megoldotta a kérdést. Azt pedig tulajdonképpen nem tudni, mit ad be a jelentkezőknek, és annak milyen hosszabb távú következményei lehetnek – írja a lap.

Illusztráció: Ivan Diaz / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!