November 20-án, szombaton az Egyetemi Orvosi Központ, Ljubljana Klinikai Központjának főnővére, aki az oltóanyag-ampullák beadásával foglalkozik és mindent irányít, felmondott, a tévékamerák elé állt és kivette az oltóanyagos üvegeket” – idéz az AFP Ténykérdés oldala egy magyar cikket. A félrevezető írás szerint a nővér a kamerák előtt felfedte, hogy egyes emberek koronavírus elleni oltás helyett placebót kapnak, mások pedig egy rákot okozó szert.

A tényellenőrző oldal szerint a történet nem igaz, és egy több országban terjedő videóra vezethető vissza. Az abban megszólaló nő, Vera Kanalec viszont soha nem volt főnővér az adott helyen, és még csak nem is dolgozott ott. Sőt az eredeti videóban nem is állított olyanokat, mint amit a cikkekben a szájába adnak. Az AFP belgrádi tényellenőrző csapata szerint Kanalec egy másik videóban azt mondja, hogy már kilenc éve nyugdíjba ment.

A Ljubljanai Egyetem Klinikai Központjának (UKCL) főnővére a valóságban Zdenka Mrak. Az UKCL cáfolja a cikkekben megjelenő állításokat, a főnővér és munkatársai pedig határozottan az oltáspártiak – mondta el az intézet szóvivője az AFP-nek.

A magyar szöveg “ampullák”-ról beszél, amelyeket állítólag Kanalec bemutatott a médiában. A kérdéses videóban azonban nincs ilyen rész. Abban a nő azt állítja, hogy a placebo oltást kapó embereknek a digitális Covid-igazolásukon a “URV:UVCI:” rész után 1-es szám szerepel.

Ez a “kód” azonban nem titkos, és nincs köze a megkapott oltások típusához. A kérdéses szám az AFP szerint az “egyedi igazolványazonosító” (UVCI) verziószáma. Az UVCI segítségével az igazolvány birtokosa számára az uniós irányelveknek megfelelő azonosítószámot állítanak ki.

Fotó: Obi Onyeador / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!