“Pirna, Németország. Egészségügyi központ ! Ahol a média szerint a covidos betegek már a folyosón sem férnek el a túl zsúfolt kórtermekben ! Íme , amit a média nem mutat ! Kórtermek teljesen üresek , az ajtókon a nemlétező betegek nevei szerepelnek”

– idéz az AFP egy több ezer ember által megosztott Facebook-bejegyzést.

Az AFP Ténykérdés oldala szerint azonban a videó a valóságban egy felújítás alatt álló kórházi osztályt mutat. A koronavírusos betegeket a kórház egy másik részén kezelik. Magán a videón is látni egyébként jeleket arra, hogy a bemutatott rész felújítás alatt áll – mutatnak rá a tényellenőrzők.

December 6-án, a félrevezető Facebook-bejegyzést tartalmazó magyar videó megosztásának a napján egyébként 68 beteget ápoltak az érintett kórház Covid-osztályán. A kórház szóvivője szerint megtették a jogi lépéseket a megtévesztő állítás forrása ellen.

Az AFP felidézi, hogy egy héttel a videó megosztása előtt a szászországi orvosi kamara riasztást adott ki az intenzív osztályokon kezelt betegek nagy száma miatt. Egyes területeken még az is felmerült, hogy esetleg prioritást kell majd felállítani az ápolásra szorulók között.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!