A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház toxikológus főorvosa, Marek Varga szerint a két páciensnél ezerszeres túladagolást állapítottak meg – idézi a Telex a pozsonyi Új Szót. Médiaértesülések szerint az egyik beteg életveszélyes állapotban van, és idegrendszeri károsodásai vannak.

Martin Novotný infektológus főorvos arról beszélt, hogy már találkoztak az állatok számára, külső kezelésre ajánlott oldatokat szájon át szedő páciensekkel is – így pedig könnyen túladagolható a szer. Az ivermectin károsítja a májat, és idegrendszeri problémákat okozhat. A kórház orvosai pedig ismét leszögezték, hogy nem hatásos a koronavírus ellen.

Mindez persze nem jelenti, hogy az ivermectin semmiképp sem segíthet a covidos betegeken – hívja fel a figyelmet a Telex. Több országban is vizsgálják a hatékonyságát, ám sok helyen nincs emberi fogyasztásra engedélyett, ivermectint tartalmazó gyógyszer. Így egyelőre nem érdemes otthon állatgyógyszerekkel kísérletezni – írják.

Mint arról korábban a Nébih is írt: fontos fejben tartani, hogy az állatgyógyászati készítmények nem emberek számára lettek fejlesztve. Semmiféle garancia nincs arra vonatkozóan, hogy kockázati profiljuk az emberekben és az állatokban is megegyezik. Az állatgyógyászatban engedélyezett, külsőlegesen alkalmazandó gyógyszerformák szájon át történő bevétele akár mérgezést is okozhat.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!