Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is.

Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését a Patreonon vagy banki átutalással!

Results

#1. A WHO tényleg elismerte, hogy azért ugrotta át kszí betűt az új koronavírus-variáns elnevezésekor, mert az egy gyakori vezetéknevet idézne meg?

IGEN. A WHO – közleménye szerint – nem szeretné, hogy az elnevezések megsértsenek kulturális, társadalmi, nemzeti, regionális, szakmai vagy etnikai csoportokat. Ezért aztán – az angolra Xi-ként átírt, gyakori kínai név miatt – inkább kihagyta az angolul szintén xi-nek írt görög betűt. Részletek.

#2. Tényleg egy TikTokon tanult kézjelzéssel hívta fel a figyelmet az elrablására egy észak-karolinai lány?

IGEN. Az egykezes mozdulatsor – amelyet eredetileg egy kanadai alapítvány vezetett be a családon belüli erőszakot jelzésére – ismertségét nagymértékben köszönheti annak, hogy TikTok-videókban előszeretettel népszerűsítik. A hatóságok szerint a 16 éves lány ezt a jelzést használva hívta fel a figyelmet magára. Részletek itt és itt.

#3. Tényleg letartóztatták Klaus Schwabot, a Világgazdasági Fórum alapítóját a járvánnyal kapcsolatos bűncselekmények miatt?

NEM. Klaus Schwab – és még korábban Albert Bourla Pfizer-vezér – állítólagos letartóztatásáról a Conservative Beaver nevű kanadai lap írt. A szájtnak több hasonló kamuhíre is nagyot futott a közelmúltban. Könnyen elképzelhető azonban, hogy mindez a végén sokba fog fájni az azóta leállított oldal szerzőjének.

#4. A Facebook tényleg fizetős alcsoportok létrehozásának a lehetőségét teszteli?

IGEN. A fizetős Facebook rémképe évek óta visszatérő eleme a közösségi oldallal kapcsolatos, félrevezető felhívásoknak. Ettől függetlenül a platform bizonyos elemeinek monetizálása rendre felmerül, mint az történt a cég 2021-es Community Summit eseményén is, ahol a vállalat új csoportfunkciók tesztelését jelentette be. Az egyik ilyen újításban az adminok a csoportokon belül létrehozhatnak fizetős alcsoportokat is. Részletek.

#5. Olaszország tényleg bejelentette, hogy 97 százalékkal csökkenti a hivatalos koronavírus halálozási adatokat?

NEM. Az AFP szerint félreértésen alapul az a cikk, amely szerint Olaszország 130 ezerről 3 873-ra csökkentette a koronavírus áldozatainak számát. Részletek.

#6. A német hatóságok tényleg ilyen plakátokkal szólítják fel a nőket arra, hogy öltözködésükkel legyenek tekintettel a vallási kisebbségekre?

NEM. A Correctiv tényellenőrző oldal szerint az öltözködésbeli toleranciára figyelmeztető, provokatív német plakátot valójában egy muszlimellenes videoblogger készítette, és követői terjesztik. Részletek.

#7. A Glamour magazin tényleg Karikó Katalint is beválasztotta az év női közé?

IGEN. Bevallása szerint a kutató először nemet mondott a felkérésre, de aztán – lánya érvelésére – végül meggondolta magát. Részletek a 2021-es lista szereplői.

#8. Tényleg felmondott, majd leleplezte a Covid-oltásokkal folyó, titkos kísérleteket egy szlovén kórház főnővére?

NEM. Nem mondott fel egy szlovén kórház főnővére, és nem leplezte le, hogy egyes oltások placebók, mások pedig rákot okoznak – írja az AFP tényellenőrző oldala. Részletek.

#9. A Világgazdasági Fórum tényleg már júliusban írt a weblapján a koronavírus B.1.1.529 variánsának (omikron) dél-afrikai felbukkanásáról?

NEM. Bár egy júliusi dátumú WEF-cikkben tényleg megjelennek részletek a novemberben felfedezett, B.1.1.529-es koronavírus-variánsról, ennek oka egy egyszerű cikkfrissítési ügyetlenség. Részletek.

#10. Ezen a felvételen tényleg egy focista látható, aki összeesett a pályán az oltása miatt?

NEM. A felvételen a dán Christian Eriksen nyári foci-Eb alatti összeesése látható. A focista szívleállása körüli szóbeszédekről a nyáron én is beszámoltam, megjegyezve, hogy az eset idején Eriksen nem is volt oltva. Eriksen balesete is szerepel abban a mostanában terjedő videós válogatásban, amely félrevezetően azt állítja: a benne szereplő esetek mind az oltás következményeképp történnek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!