A történettel a Telex cikke szerint több probléma is van. Először is az adásvételről nem maradt fenn szerződés. A sztori ősforrása Pieter Schagen holland kereskedő egy 1626-os levele (lásd a nyitóképet), amely szerint a telepesek 60 guldenért megvettek egy “Manhattes” nevű szigetet.

A 24 dolláros összeg több mint 200 évvel később tűnik fel Edmund Bailey O’Callaghan angol újságíró könyvében. De sem ő, sem a legenda későbbi keringetői nem vesződtek az eladási ár aktuális korokra számított értékének kiszámításával – így fagyott be az összeg mindörökre 24 dollárra.

Az üveggyöngy motívum az eredeti forrásban egyáltalán nem szerepel. Cserealapként hasonló környékbeli szerződésekben inkább ruhaanyagok, szerszámok, lőfegyverek, puskapor és fémek szerepeltek – mutat rá a Telex cikke.

Egyes vélemények szerint az is elképzelhető, hogy nem is az az indián törzs adta el a területet, amely valójában birtokolta. Ráadásul az indián kultúrák szakértői szerint az indiánok területeladásai inkább voltak értelmezhetők egyfajta használati engedélyként, mint a tulajdonjog átadásaként.

Nyitókép: Pieter Schagen levele / Wikipédia

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!