Egy beteg, beteg világban élünk. Hogyan tekinthetjük ezt normálisnak, sőt elfogadhatónak? – ezzel a kísérőszöveggel terjed egy videós válogatás a közösségi oldalakon.

Mit tudni az egyes jelenetekről?

A felvételen látható hét jelenet közül a Snopes tényellenőrzője hatnak tudott utánajárni, megjegyezve: azon jó eséllyel nem Covid-oltás miatti összeesések láthatók. Sőt, legalább egy olyan sportoló is található a válogatásban, aki a balesete idején nem is volt oltva. Íme az egyes esetek:

  • Az első felvételen a dán Christian Eriksen foci-Eb alatti összeesése látható. A focista szívleállása körüli szóbeszédekről a nyáron én is beszámoltam, megjegyezve, hogy az eset idején Eriksen nem is volt oltva.
  • A második felvételen a nyugat-indiai női krikettcsapat játékosai láthatók. Az alakulat egy 2021 júliusi meccsén két játékost – Chinelle Henryt és Chedean Nationt – is le kellett vinni a pályáról, de kórházi ellátást egyikük sem igényelt. Elájulásuk okáról nem adtak információt, de két nap múlva mindketten visszatértek a csapathoz.
  • A harmadik klipen az Atletico Madrid csatára, Moussa Dembele látható egy 2021 márciusi edzésen. Sajtóhírek szerint Dembele hirtelen vérnyomásesés miatt esett össze. Őt sem vitték kórházba, sőt az eset után maga vezetett haza. Arra nincs bizonyíték, hogy ájulását az oltás okozta volna, a Snopes viszont megjegyzi: balesete előtt egy hónappal Dembele koronavírustesztje pozitív volt.
  • A negyedik felvételen egy brit teniszező, Jack Draper esik össze a hőségtől a 2021 márciusi miami tornán. Korábban, 2021 elején ő is elkapta a koronavírust, ami kéthetes kimaradást jelentett számára.
  • Az ötödik felvételt a Snopes nem tudta azonosítani. Sejtésük szerint ez a jelenet nem egy profi verseny közvetítéséből van, hanem inkább egy szabadidős létesítmény kamerája vehette fel. Az ájulás okáról nem sokat tudni, de – a többi példát is tekintve – nem feltétlenül kell hinnünk azoknak, akik szerint a videó vakcinával összefüggő balesetet ábrázol.
  • A hatodik klipben egy ghánai bíró esetét láthatjuk. A 2021 márciusi meccsre tartalék játékvezetőként beugró Charles Bulu összeesését utólag hiányos étkezéssel, alváshiánnyal, kiszáradással és a hőséggel hozták összefüggésbe.
  • Végül az utolsó felvételen Bert Smith NCAA-játékvezető összeesése látható egy 2021 áprilisi kosármeccsen. Kórházi kivizsgálása során Smithnél vérrögöt mutattak ki, amit vérhigítóval kezeltek. Nem tudni, hogy ezt mi okozta, de néhány hónappal korábban Smith is átesett a koronavírus-fertőzésen (a két dolog közötti kapcsolat szintén nem bizonyított).

Mennyire gyakori a sportolók összeesése?

A Snopes szerint a sportolók ájulása nem ritka esemény. Az Athletic sportmagazint idézve például arról írnak, hogy focipályákon négynaponta fordul elő ilyen eset. Hogy ezt a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos oltások mennyiben befolyásolták, arra nincs elegendő adat. Két dolgot viszont érdemes ezzel kapcsolatban megemlíteni.

Az egyik a koronavírussal fertőzöttekre vonatkozik, akik a fertőzöttség vége után is tapasztalhatnak olyan elhúzódó tüneteket, mint amilyen például a légszomj, a fáradtság vagy az erős szívdobogás.

Emellett azt is meg kell említeni, hogy a koronavírus elleni vakcinák egy részének ritka mellékhatása a szívizomgyulladás, amely az esetek nagy részében gyors és enyhe lefolyású. Ez viszont magának a vírusnak az elkapása után is előfordulhat, méghozzá az előbbinél jóval nagyobb eséllyel – idéz a Snopes egy ezzel kapcsolatos Telegraph-cikket.

Mit talált még a kérdésben a Reuters?

A videóval néhány napja a Reuters tényellenőrzői is kimerítően foglalkoztak. Kérdésükre a brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) azt válaszolta: jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a videóban látható baleseteket az oltások okozták volna, vagy hogy a sportolás befolyásolná az oltás utáni szívproblémák kockázatát.

A hírügynökség a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget is megkereste a felvétellel kapcsolatban. A FIFA sem tapasztalt emelkedést a sportágban előforduló szívleállások számában, és szakértők mindezidáig egyetlen ilyen esetet sem hoztak összefüggésbe a Covid-vakcinákkal.

A Cardiac Risk in the Young (CRY) nevű brit szervezet sem tud olyan tanulmányról, amely a sportolók hirtelen szívleállása és a Covid-oltások közötti állítólagos kapcsolatot vizsgálta volna. A CRY Reutersnek adott nyilatkozata rámutat: a fiatalok hirtelen szívhalála – legyen szó sportolókról vagy hétköznapi emberekről – nem új jelenség.

Jeffrey Morris, a Pennsylvaniai Egyetem biostatisztikusa a Reutersnek elmondta: ő sem látott olyan adatokat vagy tanulmányokat, amelyek bizonyítanák az ezzel kapcsolatos anekdotikus beszámolókat. Persze a jelenséget ennek ellenére is érdemes nyomon követni. Mindemellett Morris arra a tanulmányra is rámutat, amely szerint a szívgyulladás kialakulásának kockázata nagyobb a Covid-fertőzöttek körében.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!