Amerikában 1836-ig illegális volt a karácsony ünneplése, mivel ősi pogány hagyománynak tartották” – bukkan fel rendre érdekességként a karácsonnyal kapcsolatos gyűjtésekben.

A Snopes szerint ez ebben a formában biztosan nem igaz. A mém mellé általában csatolt dokumentumokból viszont kideríthető, mi az alapja az elferdített állításnak.

karácsony tiltása 1836
Az állítás ebben a formában terjedt 2018-ban

Először is: a hivatkozott dokumentumok szerint a karácsony 1659-től 1681-ig volt illegális Amerikában. Történészek szerint ennek okai között a pogány eredet mellett az is ott volt, hogy karácsonykor a lakosok hajlamosak voltak erősen elhajolni. A nyilvános italozástól az agresszív kolduláson át a gazdagok házába való betörésig sok formában jelentkezett a kicsapongás ezen a napon.

Másodszor: a tiltás csak a puritán massachusetts-i kolóniára vonatkozott, nem pedig egész Egyesült Államokra. Sőt, igazából az Egyesült Államok még csak létre sem jött, amikor a szóban forgó rendelet már régen megszűnt.

Végül pedig ami az 1836-os dátumot illeti: egyes források szerint ez volt az az év, amikor az Egyesült Államokban először ismerte el az egyik állam – Alabama – hivatalos ünnepként a karácsonyt. (Ráadásul még ennek a dátumnak a pontossága is vitatott.)

Összefoglalva: a karácsony tilalmát nem a 19. században oldották fel az Egyesült Államokban, hanem egyes államokban ekkortól számított december 25-e munkaszüneti napnak.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!