Az ügy előzménye, hogy a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságra nemrégiben egy állampolgári bejelentés érkezett arról, hogy egy nagytestű macskafajhoz tartozó állatot láttak a környéken. Az állatról az egyik biztonsági kamera felvételt is készített, amit a település polgármestere is megosztott a Facebookon.

A rendőrség szerdai közleménye szerint a videó az elsődleges vizsgálatok alapján valódi. A bevont szakemberek véleménye alapján egy fekete párduc lehet a felvételen.

A vélhetően eddig fogságban élt állat kutya-, macska- és kecskeméretű állatokkal táplálkozik. Alapvetően rejtőzködő életmódot folytat, és nagy terület bejárására képes.

A videó közzététele óta több bejelentés érkezett a rendőrségre, azonban azokból csak egyet lehetett a keresett állathoz kötni. A helyszínre érkező rendőrök nem találták a ragadozót, azonban valószínűsíthetően a nyomait látták a helyszínen.

kiskunhalasi fekete párduc nyomai
Az állat feltételezhető nyomai (Fotó: police.hu)

A rendőrség arra kéri a környék lakóit, hogy amennyiben információjuk van az állattal kapcsolatban, hívják a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot a 06-76/513-356-os számon, vagy a 107, 112 központi segélyhívó számok valamelyikét.​

Az esettel kapcsolatban a 24.hu a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtószóvivőjét is megkereste. Hanga Zoltán elmondása szerint az állat “most biztosan nagyon rosszul érzi magát, sőt számára életveszélyes a magyar ‘vadon'”. Szerinte ugyanis ezek az állatok a decemberi hideget nem bírják, és – mivel feltehetően még életében nem vadászott – a táplálék- és vízszerzés is gondot jelenthet számára.

Update 1. | A Telex témafrissítő megkeresésére a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 2022 januárjának elején azt válaszolta: “a nagytestű, fekete, macskaszerű állattal – amely akár egy fekete párduc is lehet – kapcsolatos bejelentéseket minden esetben komolyan vesszük. (…) bejelentést, amely alapján terület átvizsgálása vált szükségessé, utoljára karácsony előtt kaptunk.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!