1. Tényleg férgek mozognak a maszkokban?

Márciusban a magyar netet is ellepték azok a házi videók, amelyek készítői férgeket, parazitákat vagy épp “Morrgerlon-szálakat” vélnek felfedezni maszkjaikban. Valójában ártalmatlan szövetszálakról lehetett szó.

2. Tényleg letartóztatták-e a Pfizer vezérigazgatóját?

Az Albert Bourla Pfizer-vezér letartóztatásáról szóló hamis tudósítást egy ismert kamuhíres oldal terjesztette el.

3. Tényleg ezt nyilatkozta Jacques Attali a népességcsökkentésről és az öregekről?

Egy hamis idézet szerint Jacques Attali arról írt 1981-ben, hogy a jövőben a népesség – kezdve a 65 éven felüliek – csökkentésének módját kell keresni. Tényellenőrzők szerint a francia közgazdászhoz kapcsolt idézet kitaláció.

4. Élőállat szállítás: Tényleg ez volt egy békemenetes buszra írva?

Manipulált az az “Élőállat szállítás” feliratú, békemenetes buszt ábrázoló fotó, amelyet néhány óra alatt több mint ezren osztottak meg októberben a Facebookon.

5. Megtévesztő magyar híroldalak listája 2020

Idén ugyan nem készült új “álhíres” lista, de a tavalyi válogatás 2021-ben is a legnézettebb cikkek között volt.

6. Egy egyiptomi kép leleplezi a PCR-teszt valódi célját?

Áprilisban gőzerővel terjedt a Facebookon egy állítás, miszerint a PCR-teszt valódi célja a félelemkeltés az agy ingerlésén keresztül. Tényellenőrzők szerint a kép értelmezése teljes félreértés.

7. Tényleg 60 ezer tudós követeli az oltások leállítását?

Félrevezető volt az az információ is, amely decemberben a 2020-as Nagy Barrington Nyilatkozat néven futó dokumentumra hivatkozva állította: tudósok tízezrei fordultak szembe a tömeges oltásokkal.

8. Fülöp herceg tényleg ezzel viccelte meg egy alkalommal a királynőt?

Egy archív fotó (lásd a nyitóképet) ártalmatlan félremagyarázásával emlékeztek az elhunyt Fülöp hercegre áprilisban a közösségi oldalakon. Meg persze ennél vadabb konteókkal is.

9. Tényleg videó bizonyítja, hogy a koronavírus-járvány megrendezett?

A 2021 márciusában felbukkant, “leleplező” videón valójában egy izraeli kórház promóciós filmjének előkészülete volt látható.

10. Tényleg egy volt csontkovács leplezi le a koronavírust?

A magyar közösségi médiában is terjedő videóban Kevin Stillwagon tett hamis állításokat a koronavírussal kapcsolatban. Az AFP aztán tételesen cáfolta a volt csontkovács állításait.

Kapcsolódó anyagok:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!