Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is.

Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését a Patreonon vagy banki átutalással!

Results

#1. Tényleg így nézett ki Donald Trump karácsonyi üdvözlőlapja?

NEM. Bár az üdvözlőlapot sok hitelesített profilú felhasználó is igaziként osztotta meg a Twitteren, a Snopes szerint a fallikus Trump-kártya csupán egy paródia. A kamuképeslaphoz használt Trump-alakot egy 2019-es fotóról vették az ismeretlen alkotók.

#2. A Better.com vezetője tényleg mintegy 900 embert bocsátott el egyetlen Zoom-hívás keretében?

IGEN. A tömeges kirúgás módja miatt Vishal Garg később bocsánatot kért, és az eset után több vezető is távozott a cégtől. Részletek.

#3. Igaz-e, hogy az egyik vakcinafejlesztő cég, a BioNTech vezetője máig nem oltatta be magát?

NEM. Ugyanúgy, ahogy az korábban történt Albert Bourla Pfizer-vezető esetében, Ugur Sahin szavait is félreértelmezték oltásellenesek – mutatnak rá tényellenőrzők. Sahin ugyanis csupán egy 2020 decemberi interjúban beszélt arról, hogy még nem kapott oltást. De nem azért, mert nem akart, hanem mert akkoriban Németországban még csak idősek és bizonyos ágazatokban dolgozók kaphattak oltást. Nem sokkal később Sahin maga is beoltatta magát, sőt azóta már az emlékeztető oltáson is túlvan. Részletek.

#4. 1836-ig tényleg illegális volt a karácsony ünneplése Amerikában?

NEM. A félrevezető karácsonyi triviában a massachusetts-i puritánok egy 17. századi, néhány évtizedig tartó tilalmát terjesztik ki a csak jóval később megalapított Egyesült Államok egészére. Részletek.

#5. Tényleg az szerepel a SOTE infektológiai tankönyvében, hogy járvány idején nem oltunk, mert az veszélyes mutációkat generál?

NEM. A félrevezető állítással kapcsolatban a Semmelweis Egyetem közleményt adott ki. Ebben azt írják: “Szinte minden, az egészségünkkel kapcsolatos tananyag, a szakterület folyamatos fejlődése miatt, az évek alatt sokat változott, de az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a félrevezető állítás, melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása.” Részletek.

#6. Valóban léteznek a fenti képeken látható McDonald's-biciklik?

IGEN. A gyorsétteremlánc két kínai városban is álló bicikliket tesztel üzleteiben. A biciklik elsősorban nem kalóriaégetésre szolgálnak, hanem – egyfajta szemléletformáló kampány részeként – zöld energiát termelnek a mobilkészülékek töltéséhez. Részletek.

#7. Egy olasz fogorvos tényleg műkar segítségével próbálta kijátszani a kötelező oltást?

IGEN. Guido Russónak azonban nem sikerült megtévesztenie az oltónővért, aki a rendőrséget is értesítette. Russo később állítólag mégis felvette az oltást. Részletek.

#8. Biztonsági okokból tényleg 60 ezer tudós követeli az oltások leállítását egy petícióban?

NEM. Az ezt állító cikk a 2020-as Nagy Barrington Nyilatkozatot értelmezi félre. A Lead Stories tényellenőrző oldal cikke ezzel szemben megemlíti: a 2020 októberében kiadott Nagy Barrington Nyilatkozat nem a tömeges oltásokkal foglalkozik, hanem a világszerte meghozott járványügyi intézkedések negatív hatásaira hívta fel a figyelmet. Részletek.

#9. Joe Bident tényleg egy kódolt mémmel ("Let's Go Brandon") sértegette egy betelefonáló élő adásban?

IGEN. Az oregoni betelefonáló a “Let’s go Brandon” (Hajrá, Brandon) mondattal búcsúzott a Fehér Ház élőben közvetített, karácsonyi betelefonálós műsorában az amerikai elnöktől, amire Joe Biden úgy reagált: “Egyetértek”. A “Let’s go Brandon” azután lett a Biden-ellenesek egyik jelmondata, hogy egy autóverseny tévés közvetítésén az NBC riportere a közönség által kántált “Fuck Joe Biden” rigmust egy Brandon Brown versenyzőt bátorító mondatként “fordította le” a kamerának. Részletek.

#10. A fenti képen tényleg egy műanyagzacskóval letakart kamera látható Boris Johnson brit kormányfő tavaly karácsonyi partiján?

NEM. Decemberben Nagy-Britanniában komoly felzúdulást okozott, hogy kiszivárgott egy tavalyi felvétel, amelyen Boris Johnson brit miniszterelnök stábja – az akkori, szigorú korlátozások közepette – egy Downing Street 10-ben tartott karácsonyi partin tréfálkozott. A botrány farvizén terjedt el az az állítás is, miszerint Boris Johnsonék az épületben lévő kamerák letakarásával próbálták megelőzni a leleplező felvételeket. Az ezt bizonyítani kívánó képen azonban nem egy letakart kamera látható, hanem egy függöny. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!