A 2020-as Nagy Barrington Nyilatkozat kiforgatását az álhírek ellenőrzésével foglalkozó Lead Stories vette észre. Cikkük szerint egy The French Daily News névre hallgató oldal 2021 decemberében arról adott hírt, hogy – biztonsági okokból – 60 ezer tudós szorgalmazza a tömeges védőoltások leállítását.

A Lead Stories cikke ezzel szemben megemlíti: a 2020 októberében kiadott Nagy Barrington Nyilatkozat nem a tömeges oltásokkal foglalkozik, hanem a világszerte meghozott járványügyi intézkedések negatív hatásaira hívta fel a figyelmet.

60 ezer tudós az oltás ellen - kamu
Részlet a The French Daily News félrevezető cikkéből

A deklaráció oldalán olvasható magyar fordításból kiderül, hogy szerzőinek komoly aggodalmaik voltak az akkori COVID-19 intézkedések “káros testi és lelki egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban”. Ezért olyan megközelítést javasoltak, amelyet ők maguk fókuszált védelemnek neveztek el. Az oltási kampányok leállításáról már csak azért sem írtak benne, mert a nyilatkozat megszületésekor még csak nem is voltak tömeges oltások.

A 60 ezres szám sem jön ki

De nemcsak a nyilatkozat tartalmával van probléma a Lead Stories szerint, hanem a The French Daily News cikkében említett “aláíró tudósok” számával is. A nyilatkozatot eredetileg három tudós – Martin Kulldorff biostatisztikus és epidemiológus, Sunetra Gupta epidemiológus és Jay Bhattacharya epidemiológus, egészségügyi közgazdász – jegyezte. Emellett további 40 “orvosi és közegészségügyi tudós és gyakorló orvos” szerepel társaláíróként a dokumentumon.

A deklarációhoz online petíció formájában is lehetett csatlakozni, ahol az aláírók három kategória közül választhatták ki “titulusukat”. A Lead Stories szerint nem derül, hogy ezeket ellenőrizték-e, és ha igen, mi alapján. Ezek 2021. december 10-én az alábbiak szerint oszlottak meg:

  • aggódó állampolgárok – 811 461 aláírás
  • gyakorló orvosok – 44 541
  • tudósok – 15 091

Vagyis a cikkben félrevezetően említett “60 ezer tudós” a két utóbbi, ellenőrizetlen kategória összeadásából jöhetett ki. És még egyszer: még ők sem az oltások leállítását követelték, hanem a járványügyi intézkedések átgondolását.

Az online petíciók kiforgatása egyébként nem újkeletű stratégia. 2019-ben “több, mint 500 szakértőre, tapasztalt tudósra és szakemberre” hivatkozva terjesztették például a neten, hogy “nincs klímahelyzet” és “a jelenlegi klímapolitika értelmetlen”. Annak a levélnek a hitelességéről a Climate Feedback azt állapította meg: a hivatkozott több mint 500 “tudósból” mindössze tízen voltak klímatudósok, és négyen meteorológusok.

Illusztráció: Ivan Diaz / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!