Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Chuck Norris tényleg ott volt a Capitolium ostrománál?

NEM. Egy Twitteren terjedő páros szelfi szerint Chuck Norris is jelen volt a washingtoni Capitolium elleni támadáskor. A színész szóvivője tagadta a vádat.

#2. Tényleg ezt nyilatkozta Jacques Attali a népességcsökkentésről és az öregekről?

NEM. Egy hamis idézet szerint Jacques Attali arról írt 1981-ben, hogy a jövőben a népesség – kezdve a 65 éven felüliek – csökkentésének módját kell keresni. A Snopes és az AFP tényellenőrzői szerint a francia közgazdászhoz kapcsolt idézet kitaláció, újbóli felbukkánásának apropója pedig a világjárvány. Részletek.

#3. A Burdzs Kalifát tényleg a magyar zászló színeivel világították meg március 15-e alkalmából?

IGEN. A március 15-e alkalmából kivilágított épületről a Burdzs Kalifa twitteres profilja is megemlékezett, bőséget és békét kívánva a magyaroknak. (Fotó: El-Bahadli Yasser/Telex-olvasó)

#4. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) volt igazgatója, Robert Redfield tényleg arról beszélt márciusban, hogy a koronavírus szerinte egy kínai laborból szökött meg?

IGEN. Állítását Robert Redfield véleményként értékeli, bizonyítékai nincsenek rá. A szakember szándékosságot nem feltételez, a koronavírus szökését emberi hibával magyarázza. Eközben az Egészségügyi Világszervezet, a WHO képviselői szerint továbbra is felettébb valószínűtlen, hogy a koronavírus laborból származna. Részletek.

#5. Valódi-e a fenti tweet, amelyet a Burger King brit twitteres oldalára posztoltak nőnapon, és amelyben az olvasható, hogy a nők helye a konyhában van?

IGEN. A bejegyzés valós, de azt eredetileg egy háromrészes tweetfolyam első, figyelemfelkeltő részének szánták az oldal kezelői. A gyorsétterem a tweetsorozatban arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a chefeknek még ma is csupán 20%-a nő. Nem mindenkinek esett le azonban, hogy az első tweetnek folytatása is van, sőt még azok közül se mindenki gondolta viccesnek, akik vették a lapot. Részletek.

#6. A képen tényleg Áder János látható, ahogy esernyő alól öntöz egy fát?

NEM. Bár az ezzel kapcsolatos cikkben sem nevezik nevén a magyar államfőt, a körítésnek köszönhetően sokan Áder Jánost látják meg a baloldali locsoló alakban. A 2016 májusában készült fotón valójában Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnök és Alekszandr Lukasenko belarusz államfő látható. A képnek korábban egy Justin Trudeau-s, manipulált változata is terjedt néhány éve a neten.

#7. Tényleg tízes ikreket szült egy dél-afrikai nő?

NEM. Bár júniusban a világsajtót bejárta a hír, hogy a dél-afrikai Gosiame Sithole tízes ikreknek adott életet, azóta kiderült: a nő egyetlen gyereket sem szült mostanában. Részletek.

#8. Greta Thunberg tényleg elismerte egy MSNBC-interjúban, hogy a klímaválság nem létezik?

NEM. Az ismert környezetvédő aktivista klímaválsággal kapcsolatos mondatait az interjú megvágásával manipulálták. Részletek.

#9. Joe Biden amerikai elnök tévedésből tényleg Trump elnöknek nevezte Vlagyimir Putyint egy júniusi sajtótájékoztatón?

IGEN. Joe Biden a június 16-ai találkozójuk utáni sajtótájékoztatón hibázott, majd gyorsan korrigált. Részletek.

#10. Tényleg Cristiano Ronaldo kólásüveg-tologatása döntötte be a Coca-Cola árfolyamát június 14-én?

NEM. Cristiano Ronaldo egy budapesti sajtótájékoztatón vízivásra buzdított a Coca-Cola ellenében, ezzel párhuzamosan a cég részvényei zuhanásba kezdtek. A valóságban a cég részvényei még Ronaldo sajtótájékoztatója előtt zuhanni kezdtek a tőzsdén. Részletek.

#11. Christian Eriksen dán labdarúgó tényleg a Covid-oltása miatt esett össze csapata első Eb-meccsén?

NEM. A dán focista az összeesése előtt se koronavírusos nem volt, se oltást nem kapott. Részletek.

#12. A dán gazdák tényleg kötelesek virággal bevetni földjük egy részét a méhek védelmében?

NEM. A közösségi oldalakon terjedő állítás egy uniós támogatási forma leegyszerűsítése és félreértelmezése. Részletek.

#13. A fenti képen tényleg József Attila látható Radnóti Miklóssal?

NEM. Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész cáfolata szerint a kép egyik szereplője ugyan valóban Radnóti Miklós, aki 1928-ban járt a velencei Lidón. József Attila azonban sohasem járt ott, így nem is lehet a képen. Részletek.

#14. Egy magyarországi McDonald's alkalmazottja tényleg a cipője talpán húzta végig a sajtot?

IGEN. Bár a diákok elmondásuk szerint csak viccelődtek, és a meggyalázott szendvicset nem adták ki, a cég kirúgta a két dolgozóját. Részletek.

#15. Nicki Minaj énekesnő tényleg arról írt a Twitteren, hogy egy trinidadi rokonának az ismerőse impotens lett az oltástól?

IGEN. Minaj által sugalmazott, bizonyítatlan állítást később több ország hatóságainak kellett cáfolniuk. Részletek.

#16. A fenti videorészleten tényleg az látható, ahogy a tálibok egy civilt végeznek ki amerikai helikopter segítségével?

NEM. Egy idehaza is felbukkant videón az látható, hogy egy ember lóg egy katonai helikopterből. Tényellenőrzők szerint azonban nem akasztásról volt szó, hanem egy félresikerült zászlókihelyezési próbálkozásról. Részletek.

#17. Tényleg így tüntettek az olasz stewardessek a kötelező oltás ellen?

NEM. A Facebookon az terjedt el egy tüntetést ábrázoló videóról, hogy azon olasz stewardessek tiltakoztak a koronavírus elleni oltás ellen. Ez azonban az AFP tényellenőrzői szerint nem igaz: a fotón szereplő légiutas-kísérők az Alitalia légitársaság tervezett leépítései ellen tiltakoztak. Részletek.

#18. A WHO tényleg elismerte, hogy azért ugrotta át kszí betűt az új koronavírus-variáns elnevezésekor, mert az egy gyakori vezetéknevet idézne meg?

IGEN. A WHO – közleménye szerint – nem szeretné, hogy az elnevezések megsértsenek kulturális, társadalmi, nemzeti, regionális, szakmai vagy etnikai csoportokat. Ezért aztán – az angolra Xi-ként átírt, gyakori kínai név miatt – inkább kihagyta az angolul szintén xi-nek írt görög betűt. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél az ikszelgetésbe, próbáld ki magad a havi kvízekkel is!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!