Egy 2020 novemberi videós bejelentkezésben Roger Hodkinson kanadai orvos arról beszélt, hogy nem szabad semmit elhinni a járványról, mert az egész egy nagy átverés, “tiszta propaganda”. A férfi állításait már akkor kontextusba helyezték tényellenőrző oldalak. A félrevezető videó ennek ellenére – magyar felirattal – 2021 novemberében újra terjedni kezdett a Facebookon. Ebben Hodkinson többek között azt állítja, hogy …

  • A koronavírus-járvány nem több egy rossz szezonális influenzánál.
  • A PCR-tesztek több mint 95%-a hamis pozitív eredményt mutat.
  • A maszkok, a lezárások és más járványügyi intézkedések pedig nem működnek.

Az AP és az AFP szerint Hodkinson fő állításai hamisak

Az AP cikke a fentiekkel szemben rámutat: a koronavírus nemcsak halálosabb az influenzánál, hanem hosszú távú hatásai is lehetnek. Ennél kicsit részletesebben foglalkozik a témával Kemenesi Gábor és Jakab Ferenc virológusok egy a videóval közel egykorú, 2020 szeptemberi anyaga. Ebből kiderül egyrészt, hogy a Covid-19-et okozó koronavírus reprodukciós rátája tartósan magasabb az influenzáéhoz képest. Másrészt a súlyos esetek arányában is markáns a különbség, de a legsúlyosabb különbség a halálozási rátában figyelhető meg. Sőt Hodkinson beszédének idejében, 2020 novemberében még azt is meg lehetett említeni a témával kapcsolatban, hogy míg az influenza esetén voltak széles körben elérhető megelőzési (vakcina) és terápiás (antivirális szerek) lehetőségek, addig a Covid-19 esetében akkor még egyik sem létezett.

A PCR-tesztekkel kapcsolatban az AP fent idézett anyaga nem tartalmaz kiigazítást, így e témában egy 2021 októberi, AFP-s tényellenőrző anyagot idézek. Ebben – egy másik félrevezető videó kapcsán – egészségügyi szakértők a PCR-tesztet a koronavírus kimutatásának “aranystandardjának” nevezik. A német Robert Koch Intézetre hivatkozva pedig az AFP leírja: a PCR-tesztek működési elvének és a magas minőségi előírásoknak köszönhetően a tesztek specifikussága a 100 százalékhoz közelít.

A maszkokkal kapcsolatban az AP anyaga felhívja a figyelmet arra, hogy tanulmányok sora mutat rá arra, hogy használatuk igenis lassítja a vírus terjedését. A többi járványügyi intézkedéssel – távolságtartás, lezárások, stb. – kapcsolatban az AFP fent idézett anyaga megjegyzi: ezek legtöbbjének célja az emberek közötti érintkezés csökkentése, ezáltal pedig a vírus átadásának megelőzése. Egyik megelőző módszer sem tökéletes, de ettől még nem hatástalan, és együttes alkalmazásuk jelentősen lassíthatja a járvány terjedését. Ezáltal pedig elkerülhető a súlyos betegek és a halottak számának hirtelen megugrása, az egészségügyi ellátórendszer túlterhelése.

Hodkinson állításaitól elhatárolódott egyébként az általa volt munkahelyi referenciaként említett egészségügyi intézmények egy része is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!