“Az Olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet jelentése szerint a COVID-19 vírus sokkal kevesebb ember életét oltotta ki, mint egy közönséges influenza […] Tehát a hivatalos statisztikákat figyelembe véve, az új jelentés elkészítésekor regisztrált 130 468 halálesetből mindössze 3783-at okozott a koronavírus”

– idéz az AFP egy ezzel kapcsolatos magyar cikket.

Az AFP Ténykérdés anyaga szerint az írás az Il Tempo cikkére hivatkozik. Ebben a római lap tévesen azt állítja, hogy az olasz Nemzeti Egészségügyi Hivatal (ISS) szerint a 2020. február vége óta regisztrált Covid-halálozások mindössze 2,9 százaléka tekinthető a koronavírus általi halálnak.

Ez az értelmezés azonban az AFP által megkérdezett egészségügyi hatóságok és szakértők szerint téves. Cáfolta az állítást az ISS is, amely egy október 25-ei sajtóközleményben magyarázta el a jelentés félreértelmezését.

A közlemény szerint a 2,9 százalékos érték olyan koronavírus-fertőzött elhunytak arányát jelöli, akiknek nem volt más alapbetegsége a fertőzés előtt. Az Il Tempo cikke azonban félrevezetően azt állította, hogy csak azok a betegek tekinthetők a Covid-19 áldozatának Olaszországban, akiknek nem volt alapbetegsége.

“Ha valakinek van egy vagy több más megbetegedése is, az egy rizikófaktor a Covid-19 esetén, de még ha a betegnek kettő vagy több alapbetegsége is van, például magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, akkor is a vírus az, ami a halálért felelős” – idézi az AFP Pier David Mallonit, az ISS szóvivőjét.

Timo Strandberg, a Helsinki Egyetem geriátria professzora szerint a Covid-19-nek vannak olyan 50-60 éves áldozatai is, akik krónikus betegségeik ellenére akár évtizedeket is élhettek volna.

Tehát az állítás, miszerint Olaszországban 97 százalékkal csökkentették a hivatalos halálozási adatokat, az AFP szerint hamis. Ezt igazolja ez a grafikon is, amelyen az olasz halálozási adatokban nem tapasztalható visszaesés októberben.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!