Az AFP Ténykérdés által idézett Dr. Kevin Stillwagon a videóban többek között azt állítja, hogy mind a maszkok, mind a vakcinák hatástalanok a Covid-19 ellen, sőt valójában veszélyesek.

A beszédről készült felvétel bejárta az internetet. Terjedt többek között Franciaországban, Németországban és Spanyolországban is.

Az egykori csontkovács és volt pilóta állításai azonban az AFP Ténykérdés cikke szerint valójában csak korábbi, a koronavírussal kapcsolatos hamis információk leporolt változatai.

A tényellenőrző oldal a videó kapcsán megismétli:

  • Annak szajkózása, hogy a betegség “99 százalékos túlélési arányt mutat”, félrevezetően mutatja be a vírus veszélyességét.
  • Bár a maszkok viselése hosszú távon kényelmetlen lehet, a WHO szerint nem vezet megnövekedett szén-dioxid szinthez vagy oxigénhiányhoz.
  • Az oltás igenis csökkenti a megbetegedés esélyét. Az ugyan igaz, hogy a védelem csökkent az erősen fertőző delta variáns megjelenésével, valamint idővel az oltás biztosította immunitás is csökken. Ennek ellenére a vakcinák továbbra is erős védelmet nyújtanak a kórházi kezelés és a halálozás ellen.
  • A koronavírus elleni vakcinák nem hoznak létre új variánsokat. A delta variáns egy természetes versenyből került ki az alfa variánssal szemben. Sőt szakértők szerint a legjobb módja az új variánsok megakadályozásának, ha minél több embert beoltunk.

Az AFP által ellenőrzött magyar Facebook-poszt szerzője a tényellenőrzők munkája és a videó megjelölése után arról írt, hogy inkább törli a videóját, és feltölti egy Telegram-csatornára.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!