Hiedelem: “Az oltás megváltoztatja az emberi DNS-t.”

Boldogkői szerint ez egy téves felvetés. Az mRNS-vakcinák esetében (Pfizer, Moderna) a hírvivő RNS csak egy olyan információt juttat a sejt citoplazmájába, amely leolvassa a koronavírus tüskefehérjéjét. Nem épülnek be az emberi DNS-be a vírus vektoralapú (például az AstraZeneca oltóanyaga) és az inaktivált vírusokon alapuló oltóanyagok (Sinopharm) sem.

Hiedelem: “Úgysem ér semmit az oltás, oltottakkal van tele az intenzív mindenhol. És egyébként is minek oltassam be magam, ha az oltottak ugyanúgy megfertőződhetnek és terjeszthetik a vírust?”

Boldogkői Zsolt szerint a koronavírus elleni vakcinák esetében ugyan valóban el lehet kapni a betegséget, de a vírus az oltottakat lényegesen kisebb eséllyel fertőzi meg, és kisebb az esélye a vírus továbbadásának is. Az oltottak rövidebb ideig fertőzöttek és rövidebb ideig adják át, főleg, ha velük szemben egy másik oltott áll – mutat rá a biológus. Boldogkői szerint bár tény, hogy egyes oltottak kórházba kerülnek, majd meg is halnak, de ennek sokkal kisebb az aránya, mint az oltatlanok között.

Hiedelem: “Nem bízom meg egy olyan oltásban, amit csak pár hónap alatt fejlesztettek ki.”

Boldogkői szerint az, hogy sok országban a koronavírus elleni vakcinák kísérleti fázisban vannak, egyáltalán nem azt jelenti, hogy kísérleteznének az emberekkel. A nyugati oltóanyagok esetében a harmadik klinikai fázisokat minden esetben végigvitték. Ami forgalomba került, az ugyanolyan biztonságos, mint bármely más vakcina – mondja. A biológus nem utolsósorban arra is rámutat: a koronavírus elleni vakcinákat már 3,91 milliárd ember megkapta.

Hiedelem: “Nekem erős az immunrendszerem, egészségesen élek, nem fogom elkapni a koronavírust.”

Az ezzel érvelőket Boldogkői csak immunmacsóknak hívja. “Látszólag teljesen egészséges, sportos emberek is megfertőződnek, és ugyan kis százalékban, de ők is kerülnek súlyos állapotba” – teszi hozzá a kutató, aki szerint nem szabad elfelejteni a poszt-Covid szindrómát sem. Sőt egy járvány esetén azt is fejben kell tartani, hogy nem csak mi vagyunk az érintettek, így az oltás társadalmi kötelezettség is – figyelmeztet.

Illusztráció: Markus Spiske / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!