A világot megrázta a hír, hogy október 21-én halálos baleset történt a Rust című westernfilm új-mexikói forgatásán. A színész-producer Alec Baldwin egy forgatási kellékfegyverrel meglőtt két embert: a 42 éves Halyna Hutchins operatőrt és a 48 éves Joel Souza rendezőt. Előbbi életét veszítette, utóbbit pedig kórházba kellett szállítani. Arra, hogy ez miként történhetett meg, többek között a hvg.hu és a Telex cikkei próbálnak magyarázatot találni.

Az eset után a közösségi oldalakon terjedni kezdett legalább két hamis cikkrészlet. Az egyik szerint a rendező a jelenet újrafelvételét kérte, amire Baldwin állítólag vicceskedve azt mondta: Még egyszer? És mi lenne ha kibaszottul lelőnélek mindkettőtöket? Egy másik szerint a fegyver a színész Trump-ellenes kirohanása és hadonászása közben sült el.

A Snopes szerint azonban mindkét cikkrészlet manipulált. Valódi cikkek felhasználásával hozták létre őket (az egyiket a Variety, a másikat a Fox News anyagából), a fent idézett, alaptalan információk utólagos beszúrásával. Hasonló eredményre jutottak a kamu cikkekkel kapcsolatban a Reuters tényellenőrzői is.

Az MTI péntek esti híradása szerint a történtek vizsgálata még zajlik. A hatóságok egyebek között arra kíváncsiak, milyen lőszerrel volt megtöltve a kellékfegyver. Alec Baldwin mindeközben tragikus balesetnek minősítette a történteket, jelezve: mindenben együttműködik a rendőrséggel. Twitteren közzétett nyilatkozata szerint nincsenek szavak, amelyekkel kifejezhetné, mennyire szomorú Halyna Hutchins halála miatt.

Nyitókép: Snopes

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!