A Telex cikke a középkori irodalomtörténettel foglalkozó Amy S. Kaufman és a kor tömegkulturális rezonanciáit vizsgáló Paul B. Sturtevant 2020-as, az Ördög történészei (The Devil’s Historians) című könyve alapján többek között arra keresi a választ, mennyiben felel meg a középkor a bennünk élő képnek.

A könyv szerzői szerint a korról két, eltérő sztereotípia él az emberek fejében. Az egyik egy barbár, babonás kor, mocsokban csúszó, fogatlan parasztokkal, és csillogó páncéljaikkal, lovagi szabályaikkal csak álnokságukat leplező nemesekkel.

Ezzel szemben létezik egyesek fejében egy másik, napjaink komplex világával szembeállítva tiszta, hősies, romlatlan aranykorként feltüntetett középkor is. E narratíva szerint a középkorban még rend volt, mindenki tisztában volt a helyével, az anya még nő volt, az apa férfi, egy volt az Isten, stb.

A The Devil’s Historians szerzői szerint mindkét markáns ábrázolás alapvetően hamis – írja a Telex. A cikk szerzője – néhány példát idézve – megemlíti, miért tévedés többek között a középkori birodalmakra homogén nemzeti egységként gondolni, miféle szexualitás jellemezte valójában a kort, vagy hogy mennyire értelmezték szó szerint az egyes vallási tanokat.

A könyv kitér arra is, hogy a középkor nem kis részben kitalált motívumait a politika rendre kihasználta és kihasználja a mai napig saját céljaira.

” … az Iszlám Állam néhány véres évre újraélesztette az iszlám virágkorát idéző kalifátus intézményét, Jair Bolsonaro brazil elnök hívei a templomos lovagok „Deus Vult” csatakiáltását harsogják a brazil elnök melletti szimpátiatüntetéseken, Vlagyimir Putyin névrokona, Nagy Vlagyimir szobrának leleplezésénél a multikulturalizmus ellenpéldájaként állította hallgatósága elé a középkori orosz állam „patriotizmusát”, az iszlamizmus és nacionalizmus mezsgyéjén lavírozó neoottomán ideológia főszereplője, Recep Tayyip Erdoğan pedig extravagáns (1150 szobás) elnöki palotájának őreit egyes fogadásokra történelmi egyenruhákba öltözteti”

– írja a Telex szerzője.

Illusztráció: Nik Shuliahin / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!