A nyitóképen látható teniszezők fotóját Szegő Iván Miklós küldte el a Facebookon. A képleírás szerint a felvételen Ivan Unger és Gladys Roy látható 1925-ben.

A fotó – bármennyire is hihetetlennek tűnik mai szemmel nézve – a Snopes szerint eredeti felvétel, miképp a szereplők azonosítása is hiteles. Gladys Roy és Ivan Unger a kor ismert légi cirkuszosai voltak. A szóban forgó mutatványra Los Angeles felett, közel ezer méteres magasságban került sor, egy 120-130 km/óra végsebességű Curtiss JN Jenny szárnyain.

Az persze megítélés kérdése, mit nevezünk tenisznek. A Snopes szerzője például azt gyanítja, hogy – a fizika törvényeit figyelembe véve – labda nemigen játszhatott szerepet a történetben. De nem is volt rá szükség, mert ebből a távolságból úgysem követhette volna a játékot a földi közönség – bőven elég volt, ha a szereplők hadonásztak egy kicsit az ütőikkel.

Ivan Unger egyébként annak a pilótákból és szerelőkból álló, 13 Black Cats nevű légi cirkuszos csapatnak a tagja volt, amely a húszas években – ahogy hirdette magát – pénzért BÁRMIT megcsinált a levegőben. Bár az ominózus teniszmeccs mozgóképes változatát a Snopes nem találta meg, de belinkelte az alakulat egy másik látványos mutatványát – Gladys Ingle repülés közbeni kerékcseréjét.

Gladys Ingle of the 13 BLACK CATS changes planes in mid-air

Gladys Ingle of the 13 BLACK CATS changes planes in mid-air ro replace a lost wheel

Gladys Roy története

Az a Snopes szerint nem világos, hogy a szóban forgó teniszes fotó női szereplője, Gladys Roy is az alakulat hivatalos tagja volt-e, mindenesetre alkalmanként ő is fellépett a társulattal. Roy repertoárjának emlékezetes darabja volt – a légi tenisz mellett – a Charleston szárnyon való eltáncolása.

Gladys Roy fekete macska
Gladys Roy és a fekete macskák (Fotó: sandiegoairandspace.org)

A minnesotai repülős családból származó Gladys Roy egyébként egy New Yorkból Rómába tartó repülős utat is tervbe vett, amit azonban keresztülhúzott korai halála. Az akkor 25 éves Roy ugyanis 1927 augusztusában, egy fotózás közben belesétált egy földön álló repülő légcsavarjába, és kórházba szállítás után meghalt.

A Snopes idézi Roy egy Los Angeles Times-nak adott 1926-os nyilatkozatát is, amelyből kiderül: a nő tisztában volt vele, hogy a balesetek a show business részei. “Mostanában a közönség kezdi megunni legnehezebb mutatványaimat is, úgyhogy kénytelen vagyok újabbakat kitalálni, ha meg akarom tartani a hírnevemet. Előbb-utóbb bekövetkezik egy baleset, és akkor …” – mesélte a lapnak.

Magyarul is írtak róla

Gladys Roy rövid, de változatos légi karrierjéről egyébként a korabeli magyar sajtó is beszámolt. Az Autó és Motorújság 1925. április elsejei számában Royt például a nemi egyenlőségre törekvés egyik példájaként említik meg:

“Nőknek rendőri szolgálatra való alkalmazása nem régi gondolat s azok, akik elsőizben hallottak róla, nagyon megütköztek rajta s lehetetlennek tartották, hogy a nagy testi és szellemi rátermettséget követelő rendőri hivatásra nőket is lehessen alkalmazni. Mit szólnának ezek a kételkedők, ha elárulnók nekik, hogy Amerikában már női — légirendőrök is vannak? Egyik kiváló képviselője ez uj közbiztonsági közegeknek a csinos fiatal Miss Gladys Roy, aki, mint kitűnő pilótanő, a kaliforniai légirendőrség szolgálatában áll s férfikollégáit megszégyenítő ügyességgel végzi tisztét, amely abból áll, hogy rendőrségi aeroplánján bizonyos adott alkalmakkor — versenyek, ünnepélyek alatt stb. — ellenőrzi a légiközlekedés rendjét és ügyel arra, hogy a magasban keringő légijármüvek az alant összegyűlt embertömegeket semmi módon se veszélyeztessék.”

A Magyarország című lap 1925 novemberében egy képválogatásban közölte a fent említett teniszmérkőzés fotóját:

Gladys Roy és Ivan Unger teniszezik 1925-ben egy repülő szárnyán
Magyarország 1925. november 8.

Roy haláláról pedig az Amerikai Magyar Népszava így tudósított:

“Gladys Roy, 25 éves női pilótát, aki többször keltett feltűnést bátor repüléseivel, gépének a propellere olyan szerencsétlenül találta el, amikor a pilótanő a propeller elé állt, hogy egy fényképhez pózoljon, hogy nem sokkal később a kórházban meghalt. Gladys Roy tervbe vette, hogy New Yorkból Rómába fog repülni megállás nélkül. Ezzel az úttal akarta betetőzni eddig is nagyon sikeres pilóta-karriérjét, amelyet a sajnálatos katasztrófa most kettőbe tört.”

A húszas évek elején szinte megkötések nélkül űzött légi cirkuszozást – jónéhány szenzációszámba menő, tragikus baleset után – végül a polgári repülés szigorúbb szabályozása szorította vissza az Egyesült Államokban.

Szárnytenisz reklámos feldolgozásban és a Mythbusters tesztjén

A kapcsolódó videók keresése közben találtam meg a mutatvány egy modern, reklámcélú feldolgozását 2011-ből:

Novak Djokovic plays tennis on wings of flying plane – SPEED WingTennis

Visit http://www.facebook.com/headtennis for chance to win signed HEAD Novak Djokovic Monster Combi racquet bag and 2 brand-new YouTek IG SPEED MP 18/20 racq…

Plusz egy hozzá készített – április elsején (!) publikált – “werkfilmet” a felvétel állítólagos készítéséről.

Making of: Novak Djokovic Wingtennis

See it happen: http://www.facebook.com/headtennis-~-~~-~~~-~~-~-Watch Novak’s moves for celebration here: “Novak Djokovic Players Only” https://www.youtube.c…

Akit pedig az érdekelne, amúgy lehetséges-e így teniszezni egy repülő szárnyain, annak itt a Mythbusters 2014-es filmje. Ebben a készítők 56 km/órás sebesség mellett (ez a reklámban látható repülő minimumsebessége), biztosított környezetben tesztelték a szárnyakon való teniszezést.

Tennis Wing Walk Mini Myth | MythBusters

Can you really play tennis on the wings of a moving airplane? | For more MythBusters, visit http://dsc.discovery.com/tv-shows/mythbusters/#mkcpgn=ytdsc1Catch…

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!