Emily Rosa 11 évesen társszerzője volt egy Journal of the American Medical Association (JAMA) orvosi szakfolyóiratban 1998-ban publikált tanulmánynak, amely az érintésterápiát vizsgálta – írja a Telex. A tudományosan nem igazolt hatású, alternatív gyógymód űzői azt állítják: tenyerükkel a betegek fölött körözve hatni tudnak a megbetegedésekre.

A terápia leleplezésére az akkor még 9 éves, erősen áltudományellenes családból származó Emily egy kísérletet talált ki, amely során 15 terapeutát tesztelt.

“A kísérlethez csupán egy kartonfal és egy érme kellett. A kartonfalra Emily két lyukat vágott, majd saját maga és a kísérleti alany közé helyezte azt. Az alany és Emily egy asztal két szemközti oldalán ültek, az alanynak át kellett dugnia a kezét a két lyukon, Emily felére. A kartonfal megakadályozta, hogy az alany lássa, mit csinál a kislány, de Emily látta az alany két nyitott tenyerét. Ekkor jött az érme szerepe: a lány fej vagy írással eldöntötte, hogy az alany jobb vagy bal tenyere fölé helyezi a sajátját (persze a két tenyér nem ért össze). Az alanynak tíz érmefeldobás után minden egyes alkalommal meg kellett mondania, hogy melyik tenyerénél érzi Emily emberi energiamezőjének jelenlétét”

– mutatja be a Telex cikke Emily kísérletét.

STOSSEL TESTING THERAPEUTIC TOUCH

A fantastic example of the application of the scientific method to the claims of quackery! Featuring Emily Rosa, the youngest person ever to publish in the p…

Riport Emily Rose kísérletéről

A tesztre nem sokkal később a tudományos világ is felfigyelt, majd – miután 1997-ben megismételték a kísérletet – Emily társszerzőségével egy cikk is született a JAMA-ban.

A tanulmány szerint a “gyógyítók” csak az esetek 44 százalékában találták el, melyik tenyerük fölött van Emily keze. Vagyis a terápia működése tudományosan nem igazolható, hatása pedig nem erősebb puszta placebóeffektnél – írja a Telex.

Hozzájárulásával Emily Rosa lett a legfiatalabb ember, aki társszerzője volt egy peer reviewed szakfolyóiratban megjelent tanulmánynak.

A Telex cikkét újraosztó Szkeptikus Társaság a kísérlettel kapcsolatban azt írja a Facebookon: társaságuk számtalanszor próbálkozott általuk áltudományosnak gondolt tanok képviselőivel hasonló teszteket megvalósítani. “De minden meg nem valósult alkalommal az alternatív módszerek felkért képviselői léptek vissza, vagy már a kezdet kezdetén visszautasították az együttműködést. Az a jelenség, aminek tesztundora van, nem létezik” – írják.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!