A régió 10 országának ellenállóképességét felmérő jelentés szerint – melyet a kutatásban részt vevő Political Capital idéz a blogján – továbbra is Oroszország szolgáltatja a geopolitikai célú dezinformációs kampányok jelentős részét. Ezek célja a putyini Oroszország imázsának javítása, a putyini külpolitika igazolása, valamint a Kremllel szembeni kritikák hiteltelenítése. Egyre több országban láthatók azonban Kínát kedvezőbb fényben feltüntető dezinformációs narratívák is.

A tanulmány alapján Ukrajna demonstrálta leginkább, hogy képes kivédeni az orosz és kínai dezinformációs kampányokat, továbbá Csehország és Szlovákia is a rangsor elejére került. A leggyengébb összesített eredményt Belarusz és Moldova érte el; Magyarország a lista középmezőnyében helyezkedik el.

A közép-európai országokhoz hasonlóan a Kreml-párti propaganda Magyarországon is az alternatív és/vagy szélsőjobboldali online platformokon nyilvánul meg a legerősebben. Ezeknek a platformoknak a befolyásolási képessége azonban ideológiailag limitált, így követőtáborúk is korlátozott. A PC által készített összefoglalóban azonban megjegyzik: Magyarországon az elmúlt évek során az oroszbarát alternatív híroldalak szerepét fokozatosan vette át a kormánypárti propaganda.

Bár a tanulmány szerzői a Kína-barát dezinformáció egyelőre nem jelent a Kreml-párti dezinformációhoz hasonló kihívást, ez nem jelenti, hogy Kína ne lenne jelen a régióban. A Kína-barát narratívák jelenléte elsősorban a visegrádi térségre korlátozódik, és Csehország, Lengyelország, valamint Szlovákia lakossága a leginkább fogékony a dezinformáció e fajtájára. Ami Magyarországot illeti: az alternatív médiatérben egyelőre nincs olyan olyan portál, amely kifejezetten Peking politikai kommunikációját vinné fő narratívaként. Mindazonáltal a magyar kormány Kína-barát narratívája az Oroszországgal kapcsolatos kommunikációhoz hasonlóan működik.

A kutatás eredményei alapján a védekezés szempontjából messze a legfontosabb az ellenállóképesség intézményes szinten történő fejlesztése, a társadalom bevonása az álhírek elleni küzdelembe, a tényfeltáró tevékenységek és platformok növelése, az álhírekkel kapcsolatos oktatás, valamint a független média támogatásának a kiterjesztése – idézi a Political Capital a tanulmány tanulságait.

Illusztráció: Sam Erwin / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!