Miért hisszük el olyan könnyen az álhíreket? Mi van a babonák és a hiedelmek mögött? Hogyan vértezhetjük fel magunkat a megtévesztés ellen? Többek között ezekről a témákról szól Annemarie Bon Fake című, elsősorban gyerekeknek szánt könyve. A kötet eredetileg Wendy Panders rajzaival 2019-ben jelent meg Amszterdamban, a Pagony kiadó jóvoltából pedig már magyar nyelven is elérhető.

Az alábbiakban – kedvcsinálóként – a könyvet záró Igaz/Hamis tesztből válogattam ki néhány kérdést. A kérdések megválaszolása után nemcsak az eredményt érdemes csekkolni, hanem a helyes válaszok magyarázatait is. A kiadó egyébként – a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében – 2021. október 15-ére egy beszélgetést is szervez a könyv bemutatására.

Results

#1. A glutén ártalmas, ezért jobb gluténmentesen étkezni.

Hamis. A glutén két fehérje keveréke, amely gabonákban – a búzában, a tönkölybúzában, a rozsban és az árpában – fordul elő. A glutén csak azok számára káros, akik gluténérzékenységben szenvednek. Ez Európában a felmérések szerint a lakosságnak csak mintegy 1 százalékát érinti. Ennek ellenére sokan gondolják úgy, hogy mindenkinek jobb, ha nem eszik glutént. Ha tehát azt látod egy terméken, hogy „gluténmentes”, az – hacsak nem vagy beteg – nem jelenti azt, hogy az adott étel egészségesebb a többinél.

#2. A dezodorokban található alumíniumsó mellrákot okozhat.

Hamis. A dezodorban lévő alumíniumsó kiszárítja a bőrt, ezzel akadályozva meg az izzadást. Ha véletlenül bekerül a szervezetedbe, az nem baj. Amúgy természetes anyag, és még soha, egyetlen tanulmány sem bizonyította, hogy mellrákot okozna. És az sem baj, ha nem izzadsz: a hónaljunk csak a testünk kis részét jelenti, van még bőven felület, ahol verejtékezhetünk. Az viszont elképzelhető, hogy érzékeny a bőröd, ezért nem jó neki, ha kiszárítja az alumínium. Ez esetben válassz másik dezodort!

#3. Ma nagyjából feleannyian élnek a világon mélyszegénységben, mint húsz éve.

Igaz. Ha találomra megkérdezel valakit, szerinte nőtt vagy épp csökkent-e a mélyszegénység, a legtöbben feltehetően azt válaszolják majd, hogy nőtt. Az emberek általában sokkal borúsabban látják a világ helyzetét, mint amilyen valójában. Az extrém szegénységben élők száma viszont az elmúlt húsz évben gyorsabban csökkent, mint valaha. Ezenkívül is van jó pár szörnyűség, amiből kevesebb lett: rabszolgaságból, olajfoltokból, gyerekhalálból, gyerekmunkából, atomfegyverekből, az ózonréteg pusztulásából, himlőből, katasztrófák és éhínség következtében meghaltakból.

#4. Ha egy vagy több napon át kizárólag zöldség- és gyümölcslevet iszol, méregtelenedik a tested. A méregtelenítés hihetetlenül egészséges!

Hamis. A méregtelenítés hatékonyságával kapcsolatban nem áll rendelkezésre tudományos bizonyíték. Ha nem akarod, hogy mérgező anyagok jussanak a szervezetedbe, ne használj semmit, amire allergiás vagy. A testednek nincs szüksége segítségre: sem böjtre, sem mindenféle lékúrákra. A májad és a veséd pontosan tudja, hogyan bánjon el a salakanyagokkal. Szeretnéd egészségesebbnek érezni magad egy kiadós buli vagy nyaralás után? Egyszerű: ügyelj a kiegyensúlyozott táplálkozásra, sportolj sokat, és ne cigizz.

#5. A kemikáliák mérgezők.

Hamis. Lehet, hogy a kémia természetellenesen cseng, de tényleg minden kémia, más szóval: vegytan. Minden létező dolog atomokból és molekulákból tevődik össze – és a molekulákat is atomok alkotják. Úgyhogy a víz, a levegő, a faszén, a só, az olaj: mind-mind kémia! Természetesen léteznek mérgező kemikáliák, de ilyenek a természetben is szép számmal akadnak. A hihetetlenül mérgező alfa-amanitin például a gyilkos galócában „lakik”: ebből a gombából elég egy falat, és már meghalunk.

#6. Egy banán a fenti összetevőket tartalmazza.

Igaz. A banán 100 százalékban természetes étel. Ezt senki sem vitatja. Hogy megmutassa, valójában „minden kémia”, az ausztrál kémiatanár, James Kennedy elkészítette a banán összetevőinek listáját. Rosanne Hertzberger aztán hozzáadta az egyes anyagok E-számát is. Ez mind természetes anyag! Csak marha bonyolult nevük van.

#7. Az elmúlt száz évben mintegy felére csökkent a természeti katasztrófákban elhunytak száma.

Igaz. Habár a világ népessége abban az időben 5 milliárd fővel nőtt, a halottak száma felével csökkent. Ez 6 százaléka a száz évvel ezelőtti számnak. Mivel nőtt a jólét, az emberek jobban fel vannak készülve a katasztrófákra.

#8. A svéd iskolákban a fiúknak tilos autókkal játszani.

Hamis. Svédországban valóban ügyelnek arra, hogy se a lányok, se a fiúk ne játsszanak túl sokat tipikusan lányos, illetve fiús játékokkal, de tiltásról szó sincs.

#9. A zselatin sertéscsontból készül, és ez csak az egyik a sertésből készített rengeteg nem hústermék közül.

Igaz. Christien Meindertsma, egy divattervező egyszer megvizsgálta, mi minden történik egy sertéssel, miután levágják. Kiderült, hogy egy csomó napi használati cikkbe kerül sertés alapanyagként: például a szappanba, a samponba, a fogkrémbe, de a gyümölcslevekbe, a betonba, az ecsetekbe, a pudingba és a festékekbe is.

#10. A tojás voltaképpen a tyúk menstruációja.

Hamis. A tyúk nem menstruál, csak az emlősök menstruálnak. Azt, hogy a tojás a tyúk menstruációja, a The Green Happiness nevű oldal két bloggere állította egyszer egy tévéadásban. Ilyen butaságokkal tele van az internet – érdemes utánajárni, mi igaz, és mi nem!

Beküldöm

Illusztráció és tartalom: Bon Annemarie: Fake! Pagony Kiadó, 2021.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!