Majd beoltatom magam, ha elvégeztem a saját kutatásaimat – írta ki a Twitterre nemrégiben Nicki Minaj énekesnő. A trinidadi rokon ismerősének oltás utáni, állítólagos megbetegedéséről itt olvashattok részletesebben.

De mit jelent az, hogy elvégzem a saját kutatásaimat?

A kifejezést, amely eredendően arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos utánajárni az elénk kerülő információknak, az utóbbi időkben gyakran hallani oltásszkeptikusok szájából is – hívja fel a figyelmet Brian Stelter, a CNN Reliable Sources című műsorának házigazdája.

Do Your Own Research mém
A kifejezés – jótanácsként és annak kifugurázásaként – rendre megjelenik a mémekben is

A műsorvezető szerint a szóban forgó mondatot szajkózza például a Fox televízió egyik kommentátora, Sean Hannity is, aki hosszú utat tett meg a teljes vírustagadástól odáig, hogy 2021 júliusában megfontolásra ajánlotta a koronavírus elleni vakcinát.

De ahogy arra a komikus Trevor Noah rámutat: a saját kutatást emlegető emberek jellemzően nem laboratóriumi vizsgálatokra gondolnak. Legjobb esetben átlapozzák mások kutatásait, de még gyakrabban csak elolvasnak valami bulvárosított címet valamelyik közösségi oldalon.

Valódi kutatás helyett véleménymegerősítés?

A Stelter műsorában megszólaló demokráciaaktivista, Yael Eisenstat szerint azért is érdekes ennek a fogalomnak a használata, mert alapvetően jó dologra hívja fel a figyelmet. Az egészséges szkepticizmus és a kritikai gondolkodás ugyanis fontos része az információk feldolgozásának.

Minek is bíznánk az orvosokban, ha saját magunk is “kutathatunk”? – figurázza ki a mondatot egy másik mém

Sokak számára viszont ez a felszólítás csupán annyit jelent: Addig keress, amíg nem találsz olyan forrást, amely alátámasztja a véleményed. Ez pedig a mai médiakörnyezetben – ahol nagy arányban fordulnak elő súlyosan elfogult, szenzációhajhász, emberi félelmeket és vágyakat kihasználó weboldalak – egyáltalán nem nehéz feladat.

A tudománynak része a folyamatos korrekció

Éppen ezért a médiának a jelen helyzetben fontos feladata lenne többek között az is, hogy bemutassa a tudomány működésének sajátosságait – figyelmeztet a káros narratívák terjedését kutató Renee DiResta. Vagyis hogy a tudományos konszenzus egy adott kérdésben akár hónapról hónapra változhat annak fényében, milyen új tudományos bizonyítékok kerülnek napvilágra.

Ez azonban nem azért van, mert a tudósok tudatosan félre akarnak vezetni minket. Miképp nem jelenti azt sem, hogy a tudományban ne lehetne többé megbízni. Az ismeretek meghaladása nem negatív jelenség: éppen ezekkel a folyamatos kiigazításokkal kerülünk közelebb ugyanis az univerzum működésének megismeréséhez – idéztem Samuel Arbesman gondolatait a tudományos tények elkerülhetetlen változásáról ebben a 2012-es cikkben.

Nyitókép: unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!