A járvánnyal kapcsolatos korlátozások vagy épp az oltások ellen tiltakozó megmozdulások szerte a világban vannak – ezek fényképei, videói rendre bekerülnek a hírműsorokba.

Emellett a közösségi oldalakon időről időre megjelennek olyan felvételek is, amelyeken hatalmas tömegeket látni – csak épp más rendezvényeken. A résztvevők hol sportolókat ünnepelnek, hol gazdasági lépések ellen tiltakoznak, hol pedig egyszerűen csak buliznak. Futott már hasonló többek között francia, spanyol és német megmozdulásokkal kapcsolatban is.

Most épp – 2021 februárja után újra – egy romániai videó terjed a Twitteren. A poszt és a hozzá csatolt videó együttese azt sugallja, hogy az “epic” ellenállás hatására a román kormány visszavonulót fújt, bezárva az összes oltóhelyet.

Román tüntetés: nem a koronavírus elleni intézkedések ellen tüntettek, hanem a korrupció ellen, 2017-ben.
A szóban forgó tweet

Több éves felvételt vettek elő újra

A csatolt felvételen azonban egy 2017-es, korrupcióellenes megmozdulás látható – mutat rá a Lead Stories. A felvétel alatti névre (Paul Ivan) kattintva elérhetjük a videó eredeti közzétevőjét is, aki a több mint négy évvel ezelőtti, korrupció elleni tiltakozást mutatta be akkori posztjában.

A Romániában a közelmúltban – az oltási hajlandóság csökkenése miatt – valóban sok oltóhelyet bezártak, de nem mindet, ahogy a posztban írják. Ezek a bezárások a román oltási kampányt koordináló bizottság közlése szerint átmenetiek, és az oltási hajlandóság változásával az oltópontok újranyithatók.

Most épp megint többen oltatnak

Romániában a napokban egyébként újra emelkedni kezdett az oltakozási hajlandóság: az MTI híre szerint az újonnan beoltottak kéthetes mozgóátlaga szeptember 15-e óta csaknem 25 százalékkal nőtt.

A növekedés azután indult meg, hogy a kormány bejelentette: belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány használatát. Enélkül már nem lehet vendéglőbe, színházba, moziba menni azokon a településeken, ahol a lakosság több mint 3 ezreléke fertőzött – írja az MTI.

A kormány emellett jutalmazással is próbálja ösztönözni a lakosságot. Szeptembertől 100 lej (7100 forint) értékű étkezési utalványra jogosultak az újonnan oltottak, októberben pedig indul az oltáslottó, amelyben valamennyi beoltott részt vehet.

Az MTI által közölt friss adatok szerint Romániában a beoltható lakosság 31,9 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát. Közben az országban gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés. A héten a napi esetszámok már túllépték a tavaszi, harmadik hullám tetőzésekor feljegyzett csúcsértékeket is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!