Akit ez se győz meg az szimplán bolond” – olvasható abban a Facebook-bejegyzésben, amelynek csatolt képén az AstraZeneca koronavírus elleni oltásának a csomagolása látható, rajta a dátummal: 2018. 07. 15. Vagyis – legalábbis a poszt ezt sugallja – a csomagolás már jóval a koronavírusos megbetegedések világjárvánnyá minősítése előtt megvolt.

A dátumot utólag adták a képhez

Az AFP megkeresésére az AstraZeneca tagadta, hogy a Covid-19-vakcina csomagolását már 2018-ban gyártani kezdték volna. A gyártó őszinteségében kételkelkedőket persze valószínűleg nem a gyártó nyilatkozata fogja meggyőzni, de más probléma is van a képpel.

Az AFP ugyanis egy fordított képkereséssel megtalálta a fotó eredetijét. A tényellenőrzők szerint számos arra utaló jelet találni, hogy az alábbi két kép azonos. Az egyik ilyen a doboz elhelyezkedése a képen, a másik a felszínen látható fénykör, a harmadik pedig a vörös körrel jelzett, apró repedés az asztalon.

Az AFP képernyőmentése az eredeti és a manipulált fotóról

A 2020 novemberében közzétett, eredeti fotón viszont még nem szerepelt a dátum – azt tehát valószínűleg utólag vitték fel a képre.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!