Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a hoaxkvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is.

Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését a Patreonon vagy banki átutalással!

Results

#1. Novák Katalin tényleg árulással vádolta meg az országot elhagyó fiatalokat?

NEM. Az idézetnek utánajáró lapok nem találtak hasonló nyilatkozatot, és maga a miniszter is tagadta, hogy ilyet mondott volna. Részletek.

#2. A fenti képen tényleg egy oltás elleni román tüntetés látható?

NEM. Egy 2017-es, korrupcióellenes tüntetés videóját próbálták oltásellenes megmozdulásként beállítani a közösségi oldalakon. Részletek.

#3. Nicki Minaj énekesnő tényleg arról írt a Twitteren, hogy egy trinidadi rokonának az ismerőse impotens lett az oltástól?

IGEN. Minaj által sugalmazott, bizonyítatlan állítást később több ország hatóságainak kellett cáfolniuk. Részletek.

#4. A fenti videorészleten tényleg az látható, ahogy a tálibok egy civilt végeznek ki amerikai helikopter segítségével?

NEM. Egy idehaza is felbukkant videón az látható, hogy egy ember lóg egy katonai helikopterből. Tényellenőrzők szerint azonban nem akasztásról volt szó, hanem egy félresikerült zászlókihelyezési próbálkozásról. Részletek.

#5. "Minél messzebb sodródik egy társadalom az igazságtól, annál inkább fogja gyűlölni azokat, akik kimondják" - Tényleg ezt írta George Orwell?

NEM. A Snopes szerint nincs bizonyíték arra, hogy az angol író valaha is írt, vagy mondott volna ilyet. Sőt, az idézet nem is nagyon volt ismert 2009 előtt. Részletek.

#6. Tényleg egy szarvasbikát fotóztak le a Gellért-hegyen?

IGEN. A feltételezhetően gímszarvas bika a közeli erdőkből tévedhetett a Gellért-hegyre – írták szeptember elején a Budavári Önkormányzat facebookos oldalán. Részletek.

#7. A tálibok tényleg Tesla Cybertruckokat is zsákmányoltak az amerikaiaktól?

NEM. Bár (manipulált) képek is vannak róla, attól még nem igaz, hogy Afganisztán új urainak a kezébe Tesla Cybertruck is került volna. Főleg, hogy az autó még nincs is kész. Részletek.

#8. A Dallas Cowboys amerikaifoci-csapat cheerleaderei tényleg Szolgálólány-szerű ruhában tiltakoztak az új texasi abortusztörvény ellen?

NEM. Bár a szeptemberben életbe lépett, szigorított texasi abortusztörvény ellen országszerte többen tiltakoztak, a Szolgálólány című sorozatra utaló ruhákat ábrázoló képet photoshoppal készítették a film egy jelenetéből. Részletek.

#9. A detroiti állatkertben tényleg oltani kezdtek néhány állatot a koronavírus ellen?

IGEN. Az állatkert a vírusra leginkább fogékony állatok – gorillák, csimpánzok, tigrisek és oroszlánok – oltását kezdte meg. Részletek.

#10. A pécsi önkormányzati közgyűlésben tényleg a tangó korlátozásmentes gyakorlásáról szavaztak?

IGEN. A lépést a pécsiek szimbolikus aktusnak szánták a helyi Tangó Ünnep apropóján. A szavazás után azonban többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a helyi képviselők önkényesen értelmeztek történészi kutatásokat. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi hoaxkvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke