“Azok a fiatalok, akik ennyi segítség után mégis elhagyják Magyarországot, meg is érdemlik sorsukat, hisz elárulják Hazájukat, Kormányukat, amely mindent megtett értük. Fogalmazhatnék úgy is, hogy szüleik nem nevelték őket magyar identitásra, ez pedig nem más, mint hazaárulás. Ennyi segítséget sehol nem kapnak a világon, tehát pusztán kalandozásra vágynak egy jobb élet reményébe”

– ez a Novák Katalinnak tulajdonított, állítólag 2019-es idézet terjedt ma a Facebookon a hvg.hu szerint, miután kiderült: Orbán Ráhel családja Spanyolországba költözött.

A hvg.hu-nál azonban akárhogy is keresték a nyomát a politikusi szájból furcsán hangzó beszédnek, nem találták hiteles forrásokban.

Az AFP tényellenőrzője is megfutotta a maga köreit, de ő is csak egy érzelmekre ható, kattintásvadász cikkben találta meg, amely az alábbi felszólítással végződik:

“Mi bicskanyitogatónak véljük Novák Katalin kijelentését, amennyiben Ön is, kérjük jelezze egy megosztással!”

Az idézetre Novák Katalin is reagált a Facebookon, megemlítve, hogy a napokban több olyan mondatot is a szájába adtak, amiket soha nem mondott – és a fentiek is ezek közé tartoznak.

Az állítólagos idézetet a nap folyamán a Momentum elnöke is megosztotta, majd később egy másik mondatra cserélte. Fekete-Győr András a Népszava megkeresésére elismerte tévedését.

Fotó: facebook.com/csaladesifjusag

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!