A hároméves, születése óta örökmozgó kisfiú, Dylan Ehler 2020 májusában tűnt el a kanadai Új-Skócia tartomány egy kisvárosából. A Wired közel 37 ezer karakteres riportban mutatja be az érintett család hátterét és a környék természeti adottságait. Akit részletesebben is érdekelne mindez, itt elolvashatja. Ebben a cikkben csak olyan mértékben mutatom be a szereplőket és a helyszínt, amennyi a családot ért online zaklatás megértéséhez szükséges.

Zűrös családi háttér

A közel 9 ezer lakosú Bible Hill egy kis település a háromnegyed részben fenyők borította, kelet-kanadai Új-Skóciában, ahol – a tartományt borító sűrű növényzet miatt is – évente sok ember tűnik el. A település emellett a világ legerősebb árapály mozgását produkáló Fundy-öböl keleti csücskének közelében fekszik, ahol az akár napi 20 méteres vízszintkülönbség hatással van a város mellett elhaladó folyók és patakok vízállására is.

Ezen a vidéken lakik az a család, amely az elmúlt években többször volt rendőrségi eljárások alanya. A helyiek által indulatos kábítószeresként jellemzett apát, Jason Ehlert például többször is letartóztatták bolti lopás miatt, feleségével, Ashley Brownnal közösen pedig gyanúsították többek között jogosulatlan segélyfelvétel miatt is. 2020-ban hároméves közös gyerekükön, Dylanen kívül velük élt még Ashley előző kapcsolatából származó lánya, Lily is.

A Wired szerzője szerint azonban bármennyire is zűrösek voltak a szülők, két gyereküket szerették. És bár Dylan eltűnése idején – távolságtartással büntetett családi viszály miatt – épp külön éltek, az apa még ekkor is mindent megtett annak érdekében, hogy a feleségénél maradt fiát minden nap láthassa.

Az eltűnt Dylan fotója (Ashley Brown sajtó számára átadott felvétele)

Dylan rejtélyes eltűnése

A kisfiú eltűnése napján Ashleyt egy barátnője hívta kávézni. A gyerekeit jó pár hete egyedül nevelő anya megörült a váratlan programnak, és – miután Dylant lerakta édesanyjánál, Dorothynál – a szomszéd városba hajtott. Búcsúzásképp Ashley azzal viccelődött, hogy anyja talán Dylant is pórázra köthetné, mert a fiú még a kutyájánál is mozgékonyabb.

Dorothy a település egy lepukkant negyedében lakott. Alig valamivel több mint száz méterre haladt el a Lepper nevű patak, amely – a Salmon folyó érintésével – a Fundy-öbölbe folyik. Dorothy udvaráról tűnt el aztán Dylan, míg a nagymama a kutya megkötésével bajlódott. A rendőrök gyorsan a helyszínre érkeztek, és megkezdték a kutatást, de a fiút már nem találták. Csupán két gumicsizmájára bukkantak rá egymástól hatvan méterre a patakban.

A Dylan utáni kutatás a környék folyójában (Fotó: Kayla Hounsell/Twitter)

A rendőrség, a tűzoltók és az őket segítő önkéntesek napokig keresték a fiút. A család barátai online közösségi gyűjtést szerveztek a kutatás finanszírozására, valamint Facebook-csoportok alakultak a keresés koordinálására. A kilátások azonban nem voltak jók: feltételezések szerint a nagymamája figyelmetlenségét kihasználó fiú a patak felé indult. És mivel úszni nem tudott, az árapály miatt naponta irányt változtató, iszapos patak elsodorhatta.

A Facebook – és az emberek – sötét oldala

A keresés harmadik napján Ashley üzenetet kapott barátnőjétől: ne menjen fel a Facebookra. Ez persze az adott helyzetben lehetetlen volt, így az anya megrendülten szembesült azzal, hogy a közösségi oldalon időközben elszabadult a pokol. Ashley gyűlölködő üzenetek tucatját kapta idegenektől, akik szerint megölte saját gyerekét.

A támadást az váltotta ki, hogy az egyik önjelölt nyomozó megtalálta Ashley TikTok-profilját, amelyet még a pandémia alatti, kényszer-munkanélkülisége alatt üzemelt be. És ahova unalmában posztolt néhány, a később történtek fényében többekben gyanút keltő videót. Egyik klipjében például, amelyben Dylan karolgatja, egy ismert mémre tátogott rá eképpen: “Néztél már valaha valakire, és gondoltad magadban: ‘ez az anyaszomorító lesz az oka annak, hogy börtönbe kerülök’?” Egy másikban pedig a Jégvarázs című film egy dalának paródiájára ezt tátogta: “Segítesz nekem elrejteni egy holttestet?“.

Időről időre visszakerülnek Ashley TikTok-videói a közösségi oldalakra

A videók itt-ott még elérhetők a neten, de nincs sok értelme tovább terjeszteni őket. Hasonló klipeket emberek ezrei készítenek és raknak fel nap mint nap a netre, csak – mivel nekik nem tűnik el a gyerekük – mindennek semmi következménye nincs.

Ami az eltűnés ügyében végzett nyomozást illeti: a rendőrség a mai napig nem talált arra utaló jeleket, hogy idegenkezűség állna az eltűnés mögött. A keresőcsapat vezetője szerint a természet első pillanattól kezdve a kis Dylan ellen dolgozott. Tom Fitzpatrick szerint – akinek alakulata több mint 6 ezer órát töltött el kereséssel – a fiút minden bizonnyal elkapta az ár, és már nem tudott kikeveredni az erős sodrású és iszapos vízből.

Piros pöttyel jelöltem a térképen Truro és Bible Hill településeket (Fotó: Google)

A Facebook nyomozóit azonban ez nem érdekelte. Nem sokkal később jelentkezett egy Jada Brooke nevű, New York-környéki médium, akinek bevallása szerint látomásai voltak a fiúról és családjáról. Elmélete szerint Dylant áldozatként ajánlotta fel a Sátánnak fekete mágiával foglalkozó anyja és nagyanyja. Volt olyan csoport, ahol amiatt kritizálták Ashleyt, hogy fia eltűnése után levágatta a haját, mások Jason kamuként jellemzett keresési kísérletein gúnyolódtak.

A zaklatás idővel átcsapott a valódi életbe is. Idegenek álltak meg a család háza előtt, fényképeket készítettek róluk, autóval követték őket, közzétették személyes adataikat. A szülők által Dylannak állított emlékhelyet összetörték, és – csontok után kutatva – feltúrták alatta a földet.

Meglovagolva az esetet övező érdeklődést, idővel Jada Brooke új látomással jelentkezett. Ebben azt “látta”, amint Dylant épp lerúgják egy lépcsőről, továbbá egy sírhelyet, két fa között egy telken, ahol egy piros-fehár autó állt. Videója hatására egy helyi lakos talált is egy piros-fehér lószállítót a környéken, amit aztán helyiek feltörtek – gyanús jelek után kutatva.

A rendőrség végül – újabb bizonyítékok híján – hat nap után leállította a hivatalos keresést. Jason azonban ezután sem adta fel: a közösségi gyűjtéssel összegereblyézett pénzekből jutalmat ajánlott fel minden információért. Nap mint nap végigjárta a patakmedret, csizmákat dobott a vízbe, majd drónnal pásztázta a környéket, hogy azok hol bukkannak fel. Emellett kitűzőket, kulcstartókat, karkötőket, matricákat osztogatott, rajta fia fényképével – hátha valaki felismeri az eltűnt fiút. Valóban nem tűnik túl következetesnek ez a fajta keresés, amely során egyszer a holttestet akarta megtalálni, másszor az életben lévő gyereket, de hát ki hibáztatna ezért egy gyermekét elvesztő apát.

A legelvakultabb “nyomozók”

2020 szeptemberére a zaklatások annyira elfajultak a különféle, összességében több mint 23 ezer főt számláló, facebookos “nyomozócsoportokban”, hogy egy erre szakosodott helyi ügyvéd felajánlotta a segítségét a szülőknek. Dokumentálták a több ezer gyalázkodó üzenetet, továbbá a halálos fenyegetéseket, levelet írtak a Facebook-csoportok adminjainak. Ezek egyike nem sokkal később be is zárt, de a gyűlölködők álnéven újabb és csoportokat nyitottak.

Az egyik csoport adminisztrátorait név szerint is ismerték: egy helyi házaspárról – April Moultonról és Tom Hurleyről – volt szó, akik épp egy éve veszítették el 31 éves fiukat. Bevallása szerint April Moulton álmokat látott, amelyekben a Dylan nyújtotta felé a kezét, és idővel képtelen volt másra gondolni. Facebook-csoportjában minden bizonyítékot és teóriát összegyűjtött, azokat aprólékosan kielemezve. Rögeszméjévé vált, hogy megtalálja az eltűnt kisfiút, vagy legalábbis igazságot szolgáltasson neki.

Jason és Ashley 2021 januárjában indítottak pert a házaspár ellen. Azt szerették volna elérni, hogy azok bezárják az őket zaklató csoportot, és ne is nyissanak újat. Hónapokon át tartó huzavona után sikerült is megállapodniuk, de így is maradtak más, névtelen adminok által menedzselt csoportok. A pár tisztában van vele, hogy esélyeik ebben a küzdelemben nem túl jók, és idővel el kell engedniük a harcot. Sőt talán új otthont is kell keresniük maguknak.

Cikkében a Wired szerzője azt is megemlíti, hogy az önjelölt igazságkeresők webes nyomozásai azért nem mindig futnak félre ilyen csúnyán: egy sikeres erőfeszítésnek állít emléket például a Netflix a Ne szórakozz a macskákkal című dokusorozatban. Vagy ott van az a korábban az Urbanlegends.hu-n is bemutatott nyomozás, amely során újságírók civil segítőkkel kiegészülve leplezték le egy kameruni mészárlás elkövetőit.

További olvasnivalók:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!