Az AFP magyar nyelvű tényellenőrző oldala szerint több mint tízezer felhasználó osztotta meg azt a videót, amelyen Rusvai Miklós virológus látszólag azt mondja: nem fogja beoltatni magát, inkább megfertőzödik a betegséggel, hogy természetes védettséget szerezzen.

Az AFP szerint a felvétel valós, de azt félrevezető módon vágták meg. A teljes videóban Rusvai ugyanis arra buzdít mindenkit, hogy oltassa be magát, és azt is elmondja, hogy ő is be van oltva Pfizer vakcinákkal. A félrevezető bejegyzéshez használt részben Rusvai csak a harmadik oltásról beszélt.

Az eredeti változatban Rusvai azt mondja: “Megkaptam a két Pfizeromat, én sem fogok oltakozni […]”. A félrevezető videó ezzel szemben az “Én sem fogok oltakozni” résszel kezdődik, eltorzítva ezzel Rusvai mondanivalóját.

A szakember az AFP-nek elmondta: nem javasolja senkinek, hogy tudatosan elkapja a betegséget. Sőt állítása szerint “maga is be fogja adatni az emlékeztető oltást, amikor eltelt annyi idő, hogy a védettségi szintje vélhetőleg csökkeni kezd az alapimmunizálás után”.

Más szakértőkre hivatkozva az AFP azt is megjegyzi: bár az oltás valóban csökkenti a súlyos megbetegedés esélyét, a fertőzés bizonyos esetekben még a beoltottak számára is veszélyes lehet.

Nyitókép: ATV

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!