Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a honvédség parancsnoka csütörtökön arról beszélt az afganisztáni kimenekítésekkel kapcsolatban, hogy volt olyan – nem magyar – repülőgép, ahol az egyik kimenekített már a repülőgépen nekilátott bombát szerelni a vécében.

Az információnak pénteken az RTL Klub próbált utánajárni. A csatorna pontosítást kért a honvédelmi tárcától, ám írásban azt a választ kapták: a minisztériumnak nem áll módjában további részleteket közölni a hadműveletről.

A NATO sajtóközpontja a csatorna érdeklődésére azt írta: nem tudják megerősíteni az incidenst, ugyanis a NATO-szövetségesek feladata, hogy a repülőiken történt eseteket kommentálják. Ilyen esetet eddig egyetlen kormány sem jelentett – állítja az RTL Klub, amely a nemzetközi sajtóban sem találta az eset nyomát.

A csatorna megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert is, aki arról beszélt: hozzájuk nem jutott el ilyen információ. Ő maga is csak a honvédség parancsnokától hallotta, egyéb részleteket nem tud.

Update | A nyilatkozat után Hadházy Ákos képviselő feljelentette Ruszin-Szendit rémhírterjesztés és más bűncselekmények miatt, ám az ügyészség nem fogadta be az indítványt. Az elutasító határozat indoklása szerint – amit a Telex cikkéből idézek – a sajtótájékoztató nem a közveszély színhelyén zajlott le, a sérelmezett közlés pedig nem a jövőben bekövetkező eseményre utalt, hanem egy múltbeli történésre. Ez a két körülmény önmagában is kizárja, hogy megvalósuljon a közveszéllyel fenyegetés, idézi az ügyészséget a lap.

Fotó: RTL Klub | via Telex.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!